Verujemo da vam je ovaj scenario poznat: ustanete ujutru stanete pred ogledali i kažete sebi – užas kako izgledam, potpuni sam raspad!

Gotovo svaka žena je nešto slično pomislila, bar nekad, a nažalost, među nama je mnogo onih koje redovno sebe bombarduju sličnim rečenicama. Mrzim svoje bokove, moj stomak je užasan, noge su mi predebele/pretanke/previše mišićave/premalo mišićave/previše kratke/dugačke ko štule… Kakvo god bilo naše telo, čini se da nikada ne odgovara našim očekivanjima.

Projekat litvanske fotografkinje Neringe Rekašiute, pod nazivom We.Women, ima za cilj da promeni način na koji žene vide sebe i prekine uvrede kojima zasipamo same sebe svakog dana. Takođe, cilj je i da se istakne koliko štetno može biti promovisanje nerealnih ideala ženske lepote u medijima.

„Mediji su puni slika koje pokušavaju da konstruišu savršeni ženski izgled“, kaže Rekašiute. „Seksualizacija i standardizacija ženskog tela u medijima ima direktne negativne posledice na društvo. Osim toga, žene se tretiraju kao objekti, što ohrabruje društvo da se fokusira samo na fizički izgled žene, umesto da slavi njihovu ličnost i unutrašnji sentiment. Kao posledica toga, oko polovine žena svih dobi nezadovoljna je svojim izgledom, što dovodi do niza psiholoških i zdravstvenih problema.“

Da bi skrenula pažnju svih nas na ovaj problem, Nerige je zamolila 12 žena da se otvore i ispričaju svoju priču, kao i da se fotografišu samo u donjem vešu.

„Svaka žena je ispričala svoju iskrenu priču i pokazala veliki broj dubokih emotivnih ožiljaka. Nadamo se da ćemo razvojem ovog projekta i deljenjem fotografija i priča, uspeti da inspirišemo žene da prihvate i zavole svoje telo, onakvo kakvo jeste: sva svim svojim unutrašnjim i spoljašnjim ožiljcima."

Slike u galeriji