Zbog čega su žene u zapadnim kulturama opsednute mršavošću? Zbog čega veliki procenat devojaka pristaje na stroge i teške dijete koje mogu ozbiljno da naruše zdravlje? Zbog čega su devojke nezadovoljne slikom o sebi što rezultira različitim frustracijama i depresijom?

Jedan engleski univerzitet nedavno je napravio iscrpno istraživanje o ovoj problematici i došao do dva zaključka, a jedinog mogućeg rešenja.

Prvo, žene su opsednute mršavošću zato što ih sa svih strana (prvenstveno iz modne industrije) bombarduju da je to jedini idealan i poželjan izgled, a drugo zato što se za mršavost, posredstvom medija, prečesto vezuju bogatstvo, zdravlje i prestiž.

Šta je onda rešenje? Bring the real girls!

Uspon

Plus size modeli nisu se pojavili kao grom iz vedra neba. Već godinama ih angažuju mnoge velike kuće.

Istorija je različita u odnosu na podneblja, ali plus size model Meri Dafi otvorila je prvu zvaničnu agenciju u Americi 1977. godine nakon čega je usledila neznatna ekspanzija. Kada govorimo o ovom dobu, Žan-Pol Gotje i Džon Galijano su 2006. godine angažovali plus size modele za prolećne revije, a od 2011. godine ovaj trend su usvojili još neki modni kreatori.

Danas, u 2014. godini, plus size modeli prisutni su više nego ikada u značajnim kampanjama. Možda su modni magovi konačno počeli da shvataju da njihove modele treba da nose i devojke sa oblinama?

Jedan od primera je i letnje izdanje Sports Illustrated magazina koji je napravio kalendar zajedno sa nekoliko punijih žena među kojima je i model Robin Lavli. Njihov cilj bio je da odgovore na bespotrebno, a opsesivno, veličanje mršavih tela. Drugačije od onoga što možemo da vidimo u klasičnim katalozima za kupaće kostime, svaka od ovih devojaka ponosno je ponela svoje obline u modelima koji im pristaju. Dakle, možete da budete seksi i sa oblinama - na plaži. I zar nisu obline i seksi (što je dokazano kroz istorijsku umetnost) neraskidivi pojmovi, uostalom? Inače, Robin koja dolazi iz Australije, slikala se i za naslovnicu australijskog Cosmopolitana.

Među uspešnima je i Kendis Harfin koja će ući u istoriju kao prvi super size model koji će se pojaviti u Pirelijevom kalendaru za 2015. godinu, rame uz rame sa Adrijanom Limom.

Sve ovo otvara vrata jednoj zdravijoj slici o ženi. U suprotnom, bez normalnih uzora u modi završićemo sa još jednom generacijom žena bez samopoštovanja koje se identifikuju sa modelima čije linije ne mogu da dostignu na zdrav način. Ciklus izgladnjivanja, zloupotrebe hrane i lekova, bulimije i anoreksije samo će se nastaviti na budućim generacijama i na svakome od nas je da širimo poimanje lepote ženskog tela. Definitivno je najlepša žena ona koja ima zdravlje i samopouzdanje. Ako ste zdrave težine za svoju strukturu kostiju, onda bi trebalo da se osećate fantastično!

Pogrešna klasifikacija

Sa porukom da bi moda trebalo da se identifikuje sa potrošačima, a ne obrnuto, plus size modeli smatraju da su u modelingu jednako uspešni kao mršavi modeli i da to što nisu size 0 nikako ne utiče na vizuelni utisak. Ipak, ono što ih muči svakako je odrednica - plus size. Mnogi brendovi prebacili su čak i konfekcijski broj 38 u plus size što je unelo dodatnu zabunu i pobune.

Robin Lavli se iz tih razloga oštro bori protiv etiketiranja jer smatra da bi žene trebalo da dobiju pravo na jednakost različitosti.

„Mislim da niko ne bi trebalo da se naziva plus size modelom - to je uvredljiva etiketa. Ja sam samo model. Samo želim da promovišem zdravu sliku o ženama i da navedem žene da bi trebalo dobro da se osećaju u svojim telima”, ispričala je Robin u jednom intervjuu navodeći da je modna industrija i dalje surova u pogledu na žensko telo.