Svi smo spremni da pričamo o svom fizičkom zdravlju. Ali šta je sa našim mentalnim stanjem? Svesni smo da je sasvim prirodno da se nekim danima osećamo dobro, a drugim loše. Ipak, kada je reč o mentalnom zdravlju, retko razgovaramo o tome. Da bismo uopšte predupredili zamke lošeg raspoloženja, osmislili smo petodnevni emotivni recept koji će vam pomoći u momentima kada vam to bude bilo najpotrebnije. Smernice nisu teške, ali je zaista potrebno da im se posvetite iskreno i uz maksimalnu koncentraciju.

1. Gledajte oko sebe

Pružajući podršku drugima, postajemo svesni sopstvenih realnih potreba i želja. Istraživanja potvrđuju da volontiranje u dobrotvornim akcijama pomaže ljudima da se osete srećnije i zadovoljnije. Zato, svakoga dana otkrivajte šta je to što možete da pružite drugima, a onda preispitajte svoja osećanja.

2. Preispitajte svet oko sebe

Neprestano bombarduju raznim medijskim slikama, više nego ikada ranije. Zato, zadajte sebi zadatak da dovedete u pitanje bar jednu ideju koja vam se servira - da li baš morate da izgledate na određeni način, kako biste bili srećni, da li vrednost žene leži u njenoj sposobnosti da privuče muškarca i da li vam je neophodna ta nova sprava, haljina ili torba da biste osetili radost. Odvajajući vreme da procenite i vrednujete ono što vam se plasira, ne samo što ćete definisati sopstvene vrednosti, već ćete osetiti i veću snagu da se oduprete onim impulsima koji vam se čine lošim.

3. Uradite nešto što volite

Postoji izreka: „Život je ono što vam se dešava dok ste zauzeti planirajući nešto drugo“. Ako se ne potrudimo da radimo stvari koje čine naš život smislenim, malo je verovatno da će sreća, uspeh ili bilo šta drugo što želimo pasti u naše krilo. Jedan od najboljih protivotrova za depresiju je da svakodnevno radimo ono što nas raduje - bilo da je to šetnja sa psom ili druženje sa prijateljima. Važno je, takođe, da ne osećate da stagnirate, što je još jedan od razloga zašto je od ključnog značaja da radite ono što vam pruža osećaj ispunjenosti. To će održavati vaše pozitivno raspoloženje i činiće čuda za vaše samopouzdanje.

4. Viđajte se sa ljudima pored kojih se osećate dobro

Ljudi su društvena bića. Najbolje funkcionišemo kada je pred nama izazov interakcije i međusobnih odnosa sa drugim ljudima. Bilo da to znači odvajanje vremena da se vidite sa drugaricom nakratko, na piću, ili da pozovete svoju mamu. Istraživanja pokazuju da je dobra mreža društvene podrške vitalna za naše mentalno i fizičko zdravlje - a kontakt oči-u-oči mnogo je bolji od onlajn četa preko Facebooka ili mejla.

5. Zaposlite svoj mozak

Živimo u svetu koji je prepun stvari koje kradu naše vreme, pa mi retko i razmišljamo o načinu na koji ga trošimo. Zato, umesto da provedete sate na Facebooku, pročitajte blog koji inače ne pratite, poslušajte šta ima da kaže neko ko je u životu postigao nešto izuzetno ili se upišite na neki kurs. Vašem umu potrebna je stimulacija; to će vam omogućiti da napredujete. Nezadovoljstvo i neispunjenje sopstvenih potencijala može da utiče na naše samopouzdanje i da nam oteža da spoznamo šta želimo u životu.