Postati lider na poslu nije lak posao i predstavlja veliki izazov. Cosmo vam donosi savete uspešnih žena koji mogu da vam pomognu u napredovanju u karijeri. 

1. Založite se za sebe

- Moj prvi posao je bio posao pripravnika za veliku advertajzing agenciju. Drugog dana posla, HR je pozvao sve žene koje su bile zaposlene. Ispostavilo se da sam pogrešila sastanak jer je to bio sastanak recepcionera i sekretarica. Krenula sam da izađem sa sastanka kada me je HR opomenuo rečima:  Gle si pošla mlada damo. Sedi dole! Nakon sastanka sam plakala neverovatno, ali sam ipak obrisala suze i otišla do direktora i požalila se. Na taj način naučila sam kako da preuzmem odgovornost za sopstvenu karijeru - rekla je Lisa, viši potpredsednik za marketing, koja radi u Allstate Insurance Company.

2. Upoznajte svoje vrednosti

Kada sam počela da radim, generalni director firme pitao me je da mu pomognem oko pomoći na projektu, što je uključivalo rad van radnog vremena. Pristala sam pod uslovom da dobijem naknadu za taj rad - izjavila je Kristin Osekoski, izdavač u kompaniji Fast Company.

3. Potražite pomoć

- Nedavno sam pitala kolegu za pomoć oko malog dela posla. Dobila sam i više nego što sam tražila. - rekla je direktorka BBDO ad agency, Kristin Flanik.

4. Neka jedna osoba kojoj verujete bude brutalno iskrena prema vama

- Dozvolite sebi da vam neko ukaže na vaše graške. Ja za mišljenje pitam mog supruga. Iako se često ne slažem sa njm, znam da je svaki njegov savet dobronameran - savetuje Linda Bof, ekskluzivni direktor General Electric-a.

5. Važno je imati smisla za humor

- Grupa za koju sam odgovorna na poslu je kasnila. Poslala sam svima šaljiv e-mail, koji ih je motivisao da posao tog dana obave brže - izjavila je Kim Kadlek koja radi u kompaniji Johnson & Johnson.

6. Razmišljajte van šablona

- Posle dve ipo godine posla, razmišljao sam kako da unapredim svoju poziciju. Koristio sam svoje znanje i razvijo nove planove. Predočio sam šefu sva svoja zapažanja i predloge, on ih je rado prihvatio, a ja sam dobio unapređenje - savetuje Shawn Outler, zaposlena u Macy's.

7. Napravite sopstveni izbor

- Svaka kompanija ima odbor koji ih savetuje. Ja sam takođe sastavila svoj odbor koji mi je pomogao pri prihvatanju novog posla u Fejsbuku -  kaže Karolin Everston, zamenik presednika za globalni marketing, u Facebook-u.