Zahvaljujući friziranju V-zone, nošenju dnevnih uložaka, veša od različitih (ne uvek preporučljivih) materijala, rizik od iritacije dela tela između nogu uvek postoji. Naravno, razlog može biti sasvim bezazlen, ali možda ste zakačile i neku polno prenosivu bolest. Da biste lakše definisale i eliminisale uzrok svraba, odgovorite na sledećih pet pitanja i pronađite moguće rešenje za vaš problem.

1. Da li ste u poslednjih dan-dva brijale V-zonu ili je depilirale voskom?

Ako jeste nastavite da čitate. Ako niste, pređite na pitanje 2

Verovatno se redovono depilirate i vodite računa o svom izledu tamo dole. Ali, možda niste ni svesne da svi ti metodi uklanjanja dlačica nadražuju kožu i često dovode do sitnih abrazija koje izazivaju svrab. Obuzdajte poriv da se češete kao blesave - time možete još i pogoršati situaciju, tj. izazvati infekciju korena dlačica, čiji simptomi su bolne crvene kvržice. Umesto toga, mažite iritiranu zonu hidrokortizonskim kremom koji se može kupiti i bez recepta. Da biste sprečile iritaciju, koristite hidratantni gel za brijanje, uzmite novi brijač ili promenite uložak sa žiletom na brijaču. Ako se depilirate voskom, svakodnevno mažite bikini zonu hidratantnim losionom; on će sprečiti isušivanje kože, pa će i šanse za svrab biti umanjene.

2. Da li ste nedavno uživale u maratonskoj seks-akciji?

Ako jeste nastavite da čitate. Ako niste, pređite na pitanje 3

Koliko god uživale u maratonskoj akciji, to silno trenje i prodiranje može da dovede do isušivanja vagine. Rezultat: Dan ili dva posle, možete osetiti svrab i iritaciju na ulazu u vaginu. Ove neprijatnosti ublažite hidrokortizonskim kremom.

Ali, to nije dovoljno. Da bi se iritacija u potpunosti smirila, moraćete i vi da se primirite neko vreme. Suzdržite se od seksa, dok potpuno ne prestane da vas svrbi. Kada sledeći put prionete na višesatnu ili ultrastrasnu akciju sa svojim dragim, povremeno se namažite lubrikantom. Što ste vlažniji, manja je verovatnoća da će doći do iritacije i svraba. Ako uprkos lubrikantu počne da vas pecka „tamo dole“, napravite pauzu ili odložite užitke do daljeg.

Nastavak na sledećoj strani...