U proseku menstrualni ciklus traje tri do pet dana, no nije zabrinjavajuće ni ako traje nekoliko dana duže, osim ako ne primetite i ove simptome na koje je za časopis Glamour upozorila ginekološkinja i autorka Sherry Ross:

Hormoni vam luduju

Policistični jajnici, ubrzan ili usporen rad štitne žlezde te drugi poremećaji u telu mogu uticati na razinu ženskih hormona u telu i izazvati duže, bolnije ili neredovnije menstruacije, kaže doktorka Ross.

"Ako primetite da vam se ciklus poremetio, najbolje bi bilo posetiti lekara kako biste proverili je li mu uzrok neki drugi zdravstveni problem", savetuje.

Koristite određene lekove

Medicinski preparati poput tableta za štitnu žlezdu, steroida i antipsihotika takođe mogu poremetiti razinu hormona u telu. "Ako koristite ijedan od navedenih lekova, pobrinite se da ih uzimate pravilno, a ako imaju loš uticaj na vaš menstrualni ciklus, razgovarajte sa lekarom o mogućim alternativama", savetuje ginekološkinja.

Nagla promena težine

"Ako ste primetili da vam menstruacija traje duže nego inače te da ste se i u poslednje vreme naglo ugojili, to bi moglo ukazivati da ste prešli granicu svoje idealne težine", upozorava Ross i objašnjava da prekomerna težina vodi do povišene razine estrogena u telu što za posledicu može imati duže i bolnije menstruacije.

Pod velikim ste stresom

Stres može uticati na vaš menstrualani ciklus na razne načine, od toga da potpuno prestanete dobijati menstruaciju do produženja njenog trajanja.

"Prekid veze, smrt voljene osobe ili neki drugi stresan događaj u životu takođe mogu izazvati dugotrajnije menstruacije i druge poremećaje u ciklusu, i u tome vam najbolje može pomoći razgovor sa stručnjakom", kaže ginekološkinja.

Izloženi ste estrogenu u svojoj okolini

Duže menstruacije obično se javljaju kada je razina estrogena u telu veća od razine progesterona, objasnila je doktorka za Glamour i dodala da jednak efekt može imati i estrogen iz vaše okoline koji se može naći u plastici, pesticidima i nekim namirnicama koje jedete, poput mesa tretiranog hormonima.

"Kako biste ublažili uticaj spoljnog estrogena na ciklus, jedite što više hrane bogate vlaknima koja će sprečiti preterano apsorbiranje ženskog hormona u telo", savetuje Ross.

Izvor: Index.hr