Ljudi koji redovno jedu tamnu čokoladu manje su skloni depresiji, utvrdili su naučnici.

Oni su ispitali više od 13.000 ljudi o tome koliko konzumiraju tamne čokolade i o simptomima depresije. Utvrdili su da oni koji jedu više čokolade imaju manju sklonost kliničkim simptomima depresije.

Međutim, takva veza nije utvrđena kod onih koji jedu mlečnu ili belu čokoladu, kažu naučnici.

Stručnjaci sa Univerziteta u Londonu priznali su da ne mogu da dokažu da čokolada pomaže u borbi protiv depresije i da je potrebno još istraživanja.

Međutim, kažu da čokolada sadrži niz psihoaktivnih sastojaka, uključujući dve vrste anandamina, koji stvara osećaj euforije slično kao kanabis.

Tamna čokolada takođe sadrži i dosta antioksidanata koji smanjuju zapaljenje u telu - a to se, veruju naučnici, povezuju sa depresijom.

Ipak, tim naučnika priznaje da je moguće da ljudi koji su depresivni jedu manje čokolade jer im se zbog lošeg raspoloženja ne traže slatkiši.

Vodeći autor studije dr Sara Džekson ističe da, prema rezultatima ove studije, učesnici koji su konzumirali tamnu čokoladu dva dana zaredom imaju 70 odsto manji rizik od razvoja depresivnih simptoma.

Ona kaže da rezultati mogu da ponude "neke dokaze" da konzumiranje čokolade, posebno tamne, može da smanji rizik od simptoma depresije.

"Međutim, potrebna su dalja istraživanja da se razjasni direktan uzrok. Moguće je da ljudi zbog depresije izgube želju za slatkišima", ističe dr Džekson.

Možda ovu studiju ne treba uzimati zdravo za gotovo, ali svakako možete da jedete pomalo tamne čokolade svakog dana - neće vam škoditi.

Izvor: Mondo.rs