Virusnu infekciju možete dobiti u bilo koje doba godine.

Ako ne želite da bolest pokvari vaše dane odmora, upoznajte činjenice o tome i saznajte kako ih izbeći. Mitove proverava epidemiolog.

Infekcija tokom leta je ista infekcija kao i ona koja je uhvaćena zimi. Letnje infekcije se u osnovi razlikuju od zimskih. One su uzrokovane istim virusima. Da bi se infekcija razvila, moraju se ispuniti isti uslovi - bez obzira na sezonu. Jedan od njih je veoma oslabljen imunitet tela. Zimi je najčešće uzrokovan smrzavanjem i prehladom. I šta ih može prouzrokovati tokom odmora? Razloga može biti mnogo - pre svega može biti sunce - pregrevanje tela, ali i preopterećenost i umor, nedostatak sna, loša ishrana, iznenadne promene u dnevnom režimu ili klima i velike temperaturne razlike (što se često dešava tokom putovanja u udaljene zone).

Sladoled i konzumiranje hladnih pića uzrokuje bolest - MIT

Ne radi se uopšte o konzumiranju hladnih proizvoda, već o razlici u temperaturi koja se javlja tokom leta. Tokom toplih dana, celo telo se zagreva. Sladoled ili piće koje se čuva u zamrzivaču izaziva šok. To lako može dovesti do grčeva u krvnim sudovima grla - i to je ono što olakšava virusima da uđu u naše telo i zaraze ga. Isto važi i za plivanje u hladnom moru, okeanu ili jezeru. Kontrakcija krvnih sudova doprinosi slabljenju našeg imuniteta i povećava rizik od infekcije, tako da ne treba izlagati telo brzim temperaturnim promenama.

Leti se prehlada tretira na isti način kao i zimi - Istina

To je istina. Kada se radi o domaćim lekovima za prehladu, preporuke se ne menjaju zavisno od sezone. Iako se može činiti da toplo mleko s medom nije najbolja ideja u letnjim mesecima, vredi razmisliti. Zašto? Preporučeni proizvodi kao što su med, beli luk, maline imaju mnogo zdravstvenih svojstava, na primer jačanje imuniteta. Postoje i preventivne metode koje su nepromenjene tokom cele godine, od kojih je najvažnija pravilna higijena. Pranje ruku pre jela i posle, izbegavanje dodirivanja lica na javnim mestima, dezinfekcija ruku posebnim sredstvima za dezinfekciju, ako ne možete koristiti vodu i sapun - sve to učinkovito ograničava širenje virusa i rizik od infekcije.

Klima uzrokuje prehlade - MIT

Sam klima uređaj ne izaziva prehlade. Međutim, pod određenim uslovima može biti povoljno tlo za njih. Pre svega, kada se temperatura u klimatizovanoj prostoriji značajno razlikuje od one napolju. Drugo, hladan vazduh suši naše sluznice, koje postaju podložnije upalama i slabi prirodnu zaštitnu barijeru našeg tela. Dakle, ako prostorija nema dovoljno balansiranu cirkulaciju i vlažnost vazduha, klima uređaj će biti dobar za prehlade. I treće, hiljade mikroba se razvija u neprečišćenim klima uređajima, uglavnom gljivice i bakterije koje ulaze u naše domove tokom rada klima uređaja. Stoga je veoma važno da se ova oprema temeljno i redovno dezinfikuje.

Leti je teže dobiti prehladu - MIT

Leti je lako razboleti se. Međutim, tačno je da se letnje infekcije javljaju ređe i najčešće imaju blaži tok. Iako mogu biti uzrokovane istim virusima koji napadaju zimi,tokom letnje sezone glavnu ulogu ima naša ishrana. Leto obiluje sezonskim povrćem i voćem koje sadrži mnogo vitamina. Leti se obično krećemo više - idemo u šetnje, posećujemo spomenike, idemo na planinske i biciklističke izlete, plivamo. Pored toga, jače sunčevo zračenje obezbeđuje dozu vitamina D, koji, između ostalog, pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem, koji pak stimuliše imuni sistem.

Izvor: Ženskimagazin.rs