Tok lečenja

Fonijatrijski pregled obuhvata kompletan otorinolaringološki pregled uva, nosa i grla. Njegov poseban deo čini endoskopski pregled grkljana koji se zove endovideostroboskopija, a omogućava vidljivost vibracija glasnica koje stvaraju glas. Posle toga sledi kompjuterska analiza glasa i govora.

- Fonijatar treba pre svega da otkrije uzrok problema da bi se pacijent odlučio za adekvatno lečenje, što zahteva holistički pristup. Terapija izbora je fonijatrijska rehabilitacija, što podrazumeva vežbe disanja i produkcije glasa, ali i psihološku obradu pacijenta. Ukoliko je potrebno, predlažemo inhalacije, lečimo infekciju, alergiju, gorušicu. Fonohirurgija se izvodi samo ako fonorehabilitacija nije dala zadovoljavajuće rezultate i ako posumnjamo na malignu bolest koju možemo otkriti našim pregledom u ranom stadijumu. Prevencija je uvek najbolja terapija. Pre svega savetujemo pacijente da ne puše, vode računa o zdravom načinu života i neguju svoj glas – priča dr Krejović Trivić.

Važna je dijagnoza

Dok određeni pacijenti mogu rešiti problem samo jednom terapijom, postoje i slučajevi kada lečenje može potrajati i mesecima. 

- Uvek zavisi od dijagnoze. Fonijatrijski pregled može biti i preventivan, naročito za pevače koji treba da dođu kod nas već na početku muzičkog obrazovanja, a zatim ih pratimo tokom karijere. Dobra vest je što fonijatri uglavnom mogu da „poprave glas“. Čak i naši laringektomisani pacijenti, koji su operisani zbog karcinoma grkljana, nauče ezofagusni glas i govor, odnosno, kako oni kažu, glas iz stomaka. U najvećem broju slučajeva se glas „vraća“- objašnjava dr Krejović Trivić.

Budući da se glas menja od rođenja pa do starosti, ne postoji najčešće starosno doba koje se suočava sa ovim problemom.

- U pubertetu je karakteristična mutacija glasa koja je izraženija kod dečaka, ali je prolaze i devojčice. Kod starijih ljudi dolazi do slabljenja glasa i sluha. Fonijatrijski pacijenti mogu biti u svim starosnim dobima, počev od najmlađih pa do najstarijih. Probleme sa glasom imaju i žene i muškarci. Kažu da žene više pričaju, a muškarci više konzumiraju duvan i alkohol, što baš i nije pravilo - zaključuje dr Sanja Krejović Trivić.

Iskustvo pacijentkinje

Vesna Stamenković, pacijentkinja iz Beograda, otkrila je za Cosmopolitan svoje iskustvo na fonijatrijskom pregledu. Iako priznaje da je sam pregled neprijatan, ona ističe da su joj terapije izuzetno pomogle, kao i da je naučila da govori „iz stomaka“.

- Odlučila sam da odem na pregled kod fonijatra zbog promuklosti i gubljenja glasa u pojedinim trenucima. Kao pušač, imala sam veliku tremu pri odlasku kod fonijatra jer je zbog dugogodišnjeg konzumiranja cigareta došlo do velike promuklosti i napora pri govoru. Lekar, kod kojeg sam imala zakazano, bio je veoma strpljiv, s obzirom na to da je pregled vrlo neprijatan. Prvi deo sastoji se od guranja određenog predmeta u grlo i pokušaja da se izgovore slova E i I. Tako se otvara mogućnost gledanja glasnih žica. Drugi deo je takav da lekar gazom obavije jezik da bi ga lakše i što više izvukao i oslobodio zonu koju treba da vidi. Međutim, kada je lekar rekao da samo pušenje nije ostavilo katastrofalne posledice na mom grlu, sve sam odmah zaboravila. Da bih savladala promuklost, otišla sam kod logopeda koji mi je pokazao tehniku disanja koja mi sad veoma pomaže. Bez obzira na sve, svakako je preventiva ostaviti cigarete ili ne počinjati uopšte.