Težina osobe može sama od sebe malo varirati i to je normalno.

Možda ste previše jeli za vikend ili, naprotiv, uskratili ste sebi obroke što se vidi na vagi. Ali, ako ste izgubili 5% težine za šest meseci ili manje, važno je da budete sigurni da je sve u redu sa vašim zdravljem.

Evo nekih bolesti koje ponekad dovode do gubitka težine.

1. Hipertioridizam

Previše aktivna štitna žlezda počinje da proizvodi više hormona nego što je potrebno. Često se to ne izražava samo u mršavljenju, već i u povećanom srčanom ritmu, problemima sa spavanjem i narušavanju termoregulacije - gotovo uvek vam je vruće. Idite kod endokrinologa.

2. Celijakija

To je autoimuna bolest, zbog koje telo ne može da proizvodi gluten, što dovodi do iritacije zidova tankog creva. U pratnji mučnine i proliva, ponekad je teško razlikovati od uobičajenog trovanja. Ali ako simptomi potraju, posetite gastroenterologa i podelite svoje sumnje.

3. Depresija

Gubitak apetita je sporedni efekat kliničke depresije. Često je u pratnji lošeg raspoloženja, nemogućnosti donošenja odluka i problema sa spavanjem. Vredi ići kod psihoterapeuta.

4. Pankreatitis

Gušterača proizvodi supstance koje pomažu u varenju hrane. Ako ne radi dobro, možete dosta izgubiti na težini. Ostali simptomi - bol u stomaku, problemi sa varenjem masne hrane. Posetite gastroenterologa.

5. Dijabetes

Da, da, ova bolest često dovodi do gubitka težine. Telo ne može da svari glukozu i uklanja je urinom, pa se zbog toga uvek osećate žedno i često idete do toaleta. Uradite test krvi i proverite vrednosti, a zatim idite sa rezultatom kod lekara.

6. Reumatoidni artritis

Imunološki sistem napada greškom zdrava tkiva, što često dovodi do gubitka apetita i težine. Obavezno posetite lekara.

Izvor: Ženskimagazin.rs