I u kontekstu izbeljivanja zuba postoji mnogo pitanja koja nas još uvek zanimaju.

Bez obzira na metodu koju odaberemo, često se pitamo: da li će izbeljivanje zuba boleti? Tokom pravilnog izvođenja, možemo osetiti samo lagano peckanje. Izbeljivanje ne bi trebalo da izaziva bol. To se, međutim, može desiti ako zanemarimo kontraindikacije za ovu proceduru, na primer bolesti desni ili neobrađene šupljine. Zapamtite da - čim osetite bol - zaustavite tretman odmah i prijavite ovaj problem svom stomatologu.

Mogu li trudnice izbeliti zube?

Izbeljivanje zuba kod trudnica i dojilja je delikatna tema. Rečeno je da mogu primeniti prirodne metode izbeljivanja ili izvesti takav postupak pod strogom kontrolom svog stomatologa. Međutim, treba da preduzmete sve mere predostrožnosti, jer tokom trudnoće mnoge žene imaju probleme sa zubima, na primer, gingivitis. U ovom slučaju, čak i ove prirodne metode su apsolutno zabranjene. Budući da ste trudni ili dojite, neophodno je izbegavati bilo koji oblik izbeljivanja zuba bez prethodnog konsultovanja sa stomatologom i lekarom.

Da li izbeljivanje izaziva preosetljivost?

Ovo je jedno od najčešće postavljanih pitanja u kontekstu izbeljivanja zuba. Čak 16,6% ispitanika, koji su se raspitivali o neželjenim efektima koji se najčešće povezuju sa ovom procedurom, pitalo je za preosetljivost. Međutim, to se ne bi trebalo desiti tokom ili nakon pravilno izvršenog postupka izbeljivanja. Da bi se to sprečilo, za upotrebu vredi izabrati proizvode koji ne sadrže vodonik peroksid, jer njegova prevelika koncentracija može izazvati kontraindikacije. Zbog toga možemo, na primer, odlučiti o Rapid belim trakama za izbeljivanje koje ne sadrže ovaj sastojak. Za izbeljivanje zuba u njihovom slučaju, hlor-dioksid je odgovor koji reaguje tako što blago rastvara naslage.

Da li će se plombe takođe izbeliti?

Ako imamo plombe moramo biti svesni da neće biti izbeljene tokom bilo kog tretmana izbeljivanja zuba. U slučaju velikih promena u boji našeg osmeha, to može imati veliki uticaj na konačni rezultat. Dakle, ako želimo da naš osmeh bude besprekoran, u slučaju plombi moraćemo uzeti u obzir dodatne troškove povezane sa njihovom zamenom.

Od koje godine možete da izbelite zube?

Vreme kada se može započeti beljenje zuba treba da se dogovori sa stomatologom. Ako doktor ne navede drugačije, pretpostavlja se da se uzdržavamo od izbeljivanja zuba do 16. godine. Kod mladih ljudi, zubi još nisu potpuno formirani i podložniji su bilo kakvim većim intervencijama. Prerano izbeljivanje može rezultirati slabljenjem zuba. Ako imate bilo kakve nedoumice ili pitanja pre početka izbeljivanja zuba, vredi se posavetovati sa stomatologom. On će odgovoriti na sva pitanja koja vas muče profesionalno, pomoći vam da odaberete pravi način izbeljivanja i proverite da li su vaši zubi zdravi i spremni za to.