Pristalice tradicionalne medicine tvrde da se uz pomoć ovih namirnica modrice ublažavaju  i da se smanjuje bol uzrokovan istim.

Koliko vam se puta desilo da se udarite i "zaradite" ružnu i nezgodnu modricu na nozi ili ruci?

Usled udarca koji oštećuje kapilare modrica je u početku crne ili plave boje, a kasnije, poprima žutu, zelenu ili ljubičastu boju.

Bol praćen podlivom nastao usled snažnog udarca, može da se ublaži i umiri upravo ovim "lekom iz kuhinje" na krajnje jednostavan način.

Odmah nakon udarca stavite hladnu oblogu, a kasnije primenite neki od ovih proverenih narodnih recepata.

Margarin

  • Margarin obiluje fosfolipidima i pun je vitamina A, D i E, koji brzo prodiru u epiderm i leče bolno mesto. Takođe, sadrži nezasićene masne kiseline, koje imaju antigljivična i antiupalna svojstva, te regenerišu kožu i ubrzavaju proizvodnju kolagena.
  • Deblji sloj margarina nanesite na bolno mesto, te preko stavite gazu i učvrstite zavojem.
  • Držite najmanje sat vremena.

Kupus

  • Pun je vitamina C, a sadrži i magnezijum, kalcijum, vitamine A, B1, B2 i B6,  belančevine i beta karoten.
  • Najzelenije listove kupusa zagrejte u vreloj vodi.
  • Izgnječite ih oklagijom i privijte na bolno mesto.
  • Menjajte listove na svakih nekoliko sati.

Crni luk 

  • Luk je bogat kvercetinom - biljnim pigmentom koji ima protivupalno dejstvo.
  • Naribani crni luk pomešajte s malo soli, pa prislonite na modricu i držite desetak minuta.
  • Umesto soli možete da koristite i maslinovo ulje.

Belo vino

  • Vino je bogato flavonoidima koji blagotvorno deluju na organizam i ublažavaju upalu tkiva.
  • Potopite komad hleba u belo vino i privijte na bolno mesto.

Obloge od jagorčevine

  • U šerpu sipajte 5 kašika korena, cveta i lista jagorčevine.
  • Prelijte litrom vode i kuvajte oko pet minuta.
  • Procedite i natopite njom gazu pa je privijte na bolno mesto.
  • Menjajte oblogu svako pola sata.

Izvor: Stil