Jasno je da nam oči izgledaju umorno nakon što smo previše radile ili ipak skitale celu noć. Međutim, postoje i drugi faktori koji odlučuju koliko će naše oči izgledati "budno". Struktura kostiju i pojačana pigmentacija deluju na moguće "senke" ispod očiju. A zatim, postoje još i ova četiri razloga:

Oči su ti previše napete

Ceo dan sediš za kompjuterom na poslu, a u slobodno vreme često gledaš ekran telefona - i sve vreme napeto gledaš? Posledica: "napinjanjem" očiju šire se krvne žile, te se pojačava krvotok ispod očiju i nastaju podočnjaci. Priušti svojim očima česte pauze. Plus: proveri kod optičara da li možda treba da nosiš naočare...

Dehidrirala si

Nedostatak tečnosti ima puno negativnog delovanja na naše zdravlje. Ako premalo piješ vode, pada ti koncentracija, koža se suši, organi ne mogu pravilno raditi, pa se osećamo umorno. To se vidi i na našim očima. Rešenje je jednostavno: više pij tečnosti! 

Alergična si

Kod alergija često natekne i svrbi koža oko očiju. Podočnjaci su takođe česti simptomi. Tada će ti oči brzo izgledati umorno - a pomoći će ti antialergijski lekovi. 

Jedeš previše soli

Ako su ti oči ujutro često natekle, a uveče opet izgledaju "normalno", moguće je da si konzumirala previše soli. Naime, so "čuva" puno tečnosti u telu - pa i ispod očiju. Dakle, jedi manje soli i pij više vode. 

Izvor: Miss7