Autori studije su iz uzoraka krvi ispitanika ustanovili da li se u njihovom organizmu razvila neka upala pa su morali da odgovore na pitanje da li boluju od bilo kakvih hroničnih bolesti povezanih sa životnom dobi.

Koautorka studije, dr. Karsten Vroš, kaže kako se pokazalo da je svakodnevni osećaj gneva bio povezan sa višim upalnim parametrima i hroničnim bolestima kada se radilo o osobama u dobi od 80 i više godina, ali to isto nije važilo za mlađe seniore. Studija je pokazala i da osećaj hronične tuge ni u jednoj grupi nije bio povezan sa razvojem upala ili hroničnih bolesti.

Megan Barlou je pojasnila da tuga starijim seniorima može čak i pomoći u prilagođavanju na fizičko i kognitivno propadanje koje dolazi sa godinama jer se jednostavno pomire sa činjenicom da neke ciljeve više ne mogu realizovati.

Studija upućuje na to da nisu baš sve negativne emocije same po sebi loše i da u određenim okolnostima mogu postati korisne, pojasnila je.

Ističe da su ljutnja i gnev emocije koje bilo koga mogu motivisati da ostvari neke životne ciljeve, pa bi mlađi seniori trebalo da ih iskoriste kao svojevrstan podsticaj u prevladavanju životnih izazova i gubitaka što će im na duže staze pomoći da ostanu zdraviji.

Izvor: Stil