Rezultati istraživanja sprovedenog na 226 stanovnika Montreala u dobi od 59. do 93. godine, su sledeći: 

Ljutnja i gnev više škode fizičkom zdravlju starijih osoba od osećaja tuge, a naučnici kažu da mogu pojačati upalne procese povezane sa hroničnim bolestima poput bolesti srca, artritisa i raka, objavilo je Američko udruženje psihologa (APA) u časopisu "Psychology and Ageing".

Glavna autorka studije, Megan A. Barlou, objašnjava da ljutnju u većini slučajeva uzrokuje to što većina starije populacije zbog poznih godina više nije u stanju da obavlja sve aktivnosti kao u mlađoj dobi. Deo njih je teško podneo gubitak supružnika, a ni njihova fizička pokretljivost više nije ista.

Barlou kaže da je istraživanje pokazalo kako, za razliku od tuge, gnev i ljutnja kod starijih osoba mogu rezultirati razvojem hroničnih bolesti! 

Sa kolegama je sprovela istraživanje da bi se ustanovilo pridonose li ljutnja i tuga razvoju upala, prirodnom imunološkom odgovoru organizma na infekcije ili oštećenja tkiva.

Upalni procesi, generalno gledajući, pomažu organizmu da se zaštiti od bolesti i pridonose oporavku od bolesti ili zaceljenju oštećenog tkiva, ali dugotrajne upale, naprotiv, rezultiraju hroničnim bolestima u trećoj životnoj dobi.

Učesnike istraživanja grupisali su u mlađe seniore (od 59 do 79 godina) i starije seniore, odnosno one od 80 godina naviše. U nedelju dana učesnici ispitivanja ispunili su kratke upitnike o tome koliko su ljuti ili tužni.

Nastavak pročitajte na sledećoj strani...