Iskustva i prednosti

Razlozi zašto se žene odlučuju za korišćenje menstrualne čašice su brojne pogodnosti koje pruža. Na prvom mestu to je udobnost, a zatim i finansijska isplativost jer može trajati godinama. Za razliku od uložaka i tampona koji mogu izazvati iritaciju, razvoj bakterija i sindrom toksičnog šoka, čašica je potpuno sigurna i onemogućava stvaranje neugodnog mirisa.

Ekološki je prihvatiljiva za upotrebu jer je napravljena od medicinskog silikona, odobrenog za upotrebu kako u zdravstvu, tako i prehrambenoj industriji. Tokom života, jedna žena napravi oko 600 kg otpada u vidu iskorišćenih uložaka i tampona a taj otpad se čak ni ne reciklira. Pored zdravstvene i ekološke sigurnosti, čašica je i ekonomski isplativa jer je rok trajanja neograničen.

Mane menstrualne čašice 

Iskreno, trebaće vam više vremena da savladate njihovo stavljanje. Ima žena kojima je način upotrebe i pranja komplikovan i neprijatan pa se nikada ni ne naviknu na njihovo korišćenje. Stavljanju mentrualne čašice treba posvetiti posebnu pažnju jer u slučaju da nije na pravoj poziciji javlja se rizik od prelivanja. Jedna od mana joj je i da nije praktična za upotrebu van kuće. Međutim, one koje su ostale uporne i pružile joj šansu više nikada nisu razmišljale o mogućem ,,tragu“  koji mogu da ostave nakon sedenja. Menstruacija prestaje da bude tabu tema i opterećenje. Sa njom se možete kupati, spavati, a neki od modela čašice omogućavaju i seks bez neprijatnosti. Ostaje još samo jedno: Da li ste spremni da je probate?

Menstrualne čašice u Srbiji

Otprilike na svakih 28 dana higijenski proizvodi potrebni su svakoj od nas kako bi lakše podneli sve nelagodnosti kojima smo izloženi tokom ciklusa i održavali ličnu higijenu. Menstrualna čašica je upravo jedna od mogućih opcija, a od skoro se može naručiti i kupiti i u Srbiji, i to u različitim veličinama. Njihova cena je između 2 500 i 3 000 dinara i ako razmislite koliko para trošite na uobičajne uloške, shvatićete da ste uštedeli.