Iako sam naziv aludira da je reč o proizvodu koji je u vezi sa menstruacijom, nismo iznenađeni ako i dalje niste sigurni o čemu je zapravo reč? Menstrualne čašice nastale davne 1937. godine, komercijalni uspeh postižu krajem 80-ih, i to u Americi. Većina žena o njihovoj upotrebi saznaje tek danas - putem interneta. U pitanju je mekana i fleksibilna posuda u obliku zvona napravljena od silikona ili lateks gume i dizajnirana za korišćenje unutar vagine i za vreme trajanja menstruacije. Umesto da upija, ona sakuplja krv i potpuno je bezbedna. Iako sve popularnija, mišljenja o njenoj upotrebi su podeljena. Najveći broj žena svoje poverenje i dalje poklanja dnevnim ulošcima, ulošcima sa krilcima ili tamponima, pa je krajnje vreme da vas oslobodimo predrasuda i upoznamo sa vrlinama i manama menstrualne čašice i načinom na koji funkcioniše.

Zašto treba da je koristite?

Za razliku od ostalih proizvoda, menstrualna čašica je pravljena za višekratnu upotrebu i ukoliko je održavate trajaće vam godinama. Sigurno se pitate kako je ovo moguće i da li je opasno? Menstrualne čaše su mnogo više higijenske od svih ostalih proizvoda a zapremina koju sakupe je veća pa se mogu držati i do 12 sati bez vađenja. Treba napomenuti da ne štite od trudnoće i nisu kontraceptivno sredstvo. A suština je u stavljanju. Kao i upotreba tampona, i stavljanje menstrualne čašice u početku će izgledati teško. Pre prvog korišćenja potrebno je da je sterilišete. Ali bez panike, jer ako sve što je u vezi sa menstrualnom čašicom obavljate čistim i suvim rukama na putu ste da osetite samo blagodeti koje pruža. Uputstvo za korišćenje:

1 Preklopite čašicu

Ovo je prvi korak kojim ćete smanjiti širinu menstrualne čašice i izjednačiti je sa veličinom tampona. Silikon je tanak i fleksibilan. Preklopite čašicu na pola i na jedan od dva načina pripremite je za umetanje. Za ,,U preklop“ je potrebno da stisnete čašicu, savijete njene krajeve i zarolate ih na unutra tako da formiraju slovo U. Ukoliko se odlučite na ,,M preklop“  – pritisnite jednu stranicu čašice savijajući je na dole, preklopite je na pola i takođe je spremna za upotrebu.

2 Postavite čašicu

Palcem i kažiprstom čašicu držite čvrsto stisnutu i preklopljenu. Ako vas ideja umetanja plaši, i to je sasvim u redu. Nađite udoban položaj u kojem su vam vaginalni mišići opušteni na isti način kao kada stavljate tampon. Čašicu umetnite u unutrašnjost vagine prema grliću materice tako da ne osetite da vas žulja. Kako bi bili sigurni da je legla na svoje mesto, uhvatite čašicu za dno i okrenite je za 360 stepeni.

Napomena: kada se napuni, menstrualnu čašicu izvadite i prospite krv koja je u njoj a zatim je isperite vodom i vratite. Ukoliko vam je krvarenje obilno, preporučuje se da čašicu vadite nakon 5 do 8 sati. Takođe, veoma je važno da je ne morate vaditi za vreme nužde a možete je nositi i dok trenirate jer ne smeta prilikom fizičkih aktivnosti. Ako se pravilno nameste, udobnija su i prijatnija alternativa od tampona na koje ste navikli.

Nastavak na sledećoj strani...