Čini se da je pitka voda rešenje za sve probleme. Ovo je definitivno jedan od najlakših načina da poboljšate svoje zdravlje, napetost i isperete toksine iz vašeg tela. Konzumiranje dovoljne količine vode povezano je i sa gubitkom težine, a stručnjaci nas stalno podsećaju na pozitivne efekte koje H2O može imati na obim struka.

Ali, koliko bi vode trebalo da pijete da biste izgubili težinu? Ima li ikakvih dokaza da to stvarno funkcioniše?

Pitka voda za gubljenje kilograma

Veza između vode za piće i gubitka težine bila je predmet mnogih studija, od kojih su mnoge pokazale pozitivne efekte koje voda ima na obim struka. U studiji iz 2014. godine, 50 žena sa prekomernom težinom pilo je 500 ml vode 30 minuta pre doručka, ručka i večere (uz uobičajenu količinu unosa vode) tokom 8 nedelja. Učesnici koji su pili vodu kasnije su primetili smanjenje masnog tkiva, bez promene njihove normalne ishrane. Slični rezultati su pokazani u studiji iz 2013. godine, koja je analizirala efekat vode za piće na gubitak težine. Učesnici su morali da dodaju 1.500 ml vode pored preporučenih količina svakog dana tokom osam uzastopnih nedelja. Na kraju studije, rezultati njihove prosečne telesne težine i sastava tela bili su niži, što ih je navelo na zaključak da voda stvarno može imati veliki uticaj na gubitak težine.

Kako funkcioniše?

Voda pomaže u gubljenju težine na mnogo načina. Pored toga, voda ne samo da pomaže da se telo hidrira, već pomaže u održavanju zdravog varenja i funkcije creva i zapravo pomaže da se osećamo sito. Svi smo nekada imali osećaj da smo gladni, iako smo stvarno samo žedni. Popijte čašu vode i odolite nepotrebnim grickalicama. Drugi način na koji voda može da pomogne u smanjenju težine je povećanje sagorevanja kalorija, dok je studija iz 2014. godine pokazala da ljudi koji piju vodu od 500 ml hladne ili sobne temperature zapravo imaju povećanu potrošnju energije, da su sagoreli više kalorija tokom dana. Pijenje dovoljne količine vode takođe održava digestivni sistem, omogućavajući telu da ispere toksine. Kada je telo dehidrirano, bubrezi zadržavaju vodu, a oba faktora doprinose upali.

Koliko vode treba da popijete?

Najmanje 2 litra vode treba konzumirati dnevno, jer je voda daleko najvažnija stvar koju možete popiti. Konkretnije: muškarci bi trebalo piti 3 litra vode dnevno, žene 2 litra, a trudnice oko 2,5 litra. Verovatno nije tako iznenađujuće da pijenje velikih količina vode može da doprinese lepšem izgledu kože.

Izvor: Zenskimagazin.rs