Svi znamo da je život MNOOOOGO lepši ukoliko imamo redovne partnerske odnose. Pozitivni učinci seksa na zdravlje su brojni: jača se imunitet, bolje spavamo, smanjuje nam se nivo stresa, a seks je takođe dobar i za naše srce - jer ipak se računa kao fizičko vežbanje. Ali, šta se događa s našim telom i vaginom kada apstiniramo od istog?

Depresivna vagina

Nova istraživanja dokazuju da se zaista može dogoditi da vam vagina postane depresivna ako dugo ne upražnjavate seks. Drugi je naziv za to stanje atrofirana vagina, a može ga uzrokovati više činilaca - jedan od njih je premalo seksa. Mišići vaše vagine (kao i bilo koji drugi mišići na vašem telu) pate kada ih ne koristite.

Seks i orgazam vam pomažu da vam se pojača cirkulacija u tim mišićima, što je nužno za njih da bi dobili dovoljnu količinu kiseonika. Vagina može postati depresivna ili atrofirana u bilo kojoj životnoj dobi, ali je ipak češća kod žena u menopauzi. Simptomi su slabiji i tanji zidovi vaše vagine, pa čak i osećaj boli ili iritacije iako nemate nikakvu infekciju. Jedini način da se zapravo rešite ovog problema jeste da počnete opet "koristiti" svoju vaginu. Počnite s laganim masažama s puno lubrikanta, budući da je atrofirano tkivo osetljivije.

Udarac na libido

Što duže traje vaša apstinencija od seksa, sve će se više smanjivati i vaša želja za seksom.

Objašnjenje je zato jednostavno - upravo zato što ne upražnjavate seks počinjete sve manje da se osećati kao seksualno biće i samim time gubite želju za seksom. To se i poklapa s činjenicom da kada ga ponovo počnete upražnjavati biće vam biti potrebno duže da se napalite i navlažite, a i da se tkivo opusti. Ono što je dobra vest jeste to da čim se vratite u akciju, vratiće se i vaša želja za seksom! Juhu!