Pitate se šta je s onim ljudima koji nekako uvek izbegavaju dosadne prehlade?  Kako to rade? Koja je njihova tajna? Imaju li neki superotporan imunitet? Pa, i ne baš. Tajna je u vrlo jednostavnim svakodnevnim navikama koji ih štite i održavaju zdravima.

Fiksno vreme za spavanje

Istraživanja pokazuju da osobe koje spavaju osam sati svake noći imaju manje šanse da se razbole od onih koje spavaju sedam sati ili manje. Razlog? Vaše telo obnavlja se noću i reguliše hormone stresa koji vas mogu učiniti osetljivijima na infekcije.

Jedite šareno

Hrana bogata antioksidansima, poput batata (koji sadrži beta karoten), agruma i crvenih paprika (vitamin C), badema (vitamin E) i crnim grožđem ili vinom (u kontrolisanim količinama, naravno) obnavlja ćelije  i pomaže im u borbi protiv mikroba i bakterija.

Mislite na creva

Spoljašnji svet svakodnevno unosite u svoje telo i, iako su većina tih bakterija i mikroba bezopasni, od nekih se zaista možete razboleti. Tu veliku ulogu igraju vaša creva. Dobre bakterije mogu ojačati vaš imuni sistem, pa bi bilo dobro uzimati probiotike koji sadrže dobre bakterije – bar u razdoblju prehlada i gripa.

Nastavak na sledećoj strani...