Otišle ste da spavate na vreme i zapravo ste sasvim dobro spavale? A ujutro se ipak osećate mamurno i iscrpljeno? Nedostatak sna nije jedini razlog umora i iscrpljenosti. Možda je reč o sledećem…

Uveče pijete alkohol 

Kad dani postanu kraći, a noći hladnije, teško ćemo odoleti čaši dobrog crnog vina uz večeru. Ali, izgleda nam vino najprije pomaže da brže zaspimo, prete nam jutarnji umor i mamurluk. Naime, zbog alkohola smo manje u takozvanoj čvrstoj REM-fazi sna, odnosno duže smo u fazi laganog sna, objašnjavaju naučnici. Neko ko spava osam sati pod uticajem alkohola, nakon buđenja će se osećati kao neko ko je jako malo i loše spavao. 

Uzele ste lekove 

I ovde važi: možda lekovi za spavanje ili neki drugi (poput antihistaminika) pomažu da se smirite i lakše zaspite. Ali, ujutro ćete se osećati iscrpljenije. Naime, ti lekovi ometaju naš prirodni ritam sna i izbacuju nas iz ravnoteže – u najgorem slučaju, celi sledeći dan. 

Previše svetla u spavaćoj sobi 

Možda zvuči iznenađujuće, ali je istina: koliko je mračno u našim spavaćim sobama zavisi od toga koliko ćemo se odmorno osećati ujutro. Previše svetla može delovati na telo tako da ono premalo vremena provede u REM-fazi sna – a onda prete umor i iscrpljenost ujutro. Dakle, na prozore navucite debele zavese ili investirajte u dobre roletne – i primetićete brzo razliku. 

Trenirate neposredno pre odlaska u krevet 

Pre spavanja otišle ste da trčite – kako biste se iscrpljene bacile u krevet? U principu je to dobra ideja, ali vaše telo se neće baš u potpunosti složiti s tim. Naime, iako se nakon intenzivnog sporta osećate umorno, vaše telo još uvek kao da je naelektrisirano i ne može se odmah smiriti. 

Gledate televiziju pre spavanja

Mnogi od nas završe naporan radni dan pred televizorom ili računarom – kako bi skrenuli misli sa svakodnevnog stresa, posla, briga ili problema. Međutim, ako su ekrani u spavaćoj sobi, telo će se osećati budnim. Možda čak i brzo zaspite gledajući omiljenu seriju, ali telo se neće odmoriti kako bi trebalo. Dakle, aklonite televizor (i telefon) iz spavaće sobe te tu prostoriju koristi isključivo za spavanje. 

Izvor: miss7.hr