Prvo i najvažnije pravilo kod korišćenja tampona sigurno ste naučili od početka njihovog korišćenja, a to je da moraju redovno menjati, tačnije svakih četiri do pet sati. To je važno znati, pogotovo leti kada žene češće koriste tampone tokom dana, ali i noći. Ipak, koliko je sigurno koristiti dok spavamo? Odgovor smo potražili kod stručnjaka.

Korišćenje tampona tokom noći, odnosno tokom spavanja se nikako ne preporučuje jer tampon tada stoji predugo i povećava rizik od pojave infekcija. Tampon kohji se predugo koristi stvara savršeno mesto za bakterije koje i tu i inače žive i samo čekaju da se aktiviraju.

Uz to, predugo korišćenje istog tampona može izazvati toksični šok sindrom čiji su simptomi visoka temperatura, hipotenzija, osip i višestruko zahvaćanje organa koje može brzo napredovati.

Dakle, i ženama koje i inače koriste tampone preporučuje se da ih tokom spavanja zamene sa higijenskim ulošcima. Takođe, tokom letnjih meseci važno je ukazati na još jednu čestu grešku – ne menjanje tampona nakon plivanja.

Bez obzira da li se kupate u bazenu, reci, jezeru ili moru, tampon biste trebali promeniti čim izađete iz vode. Končić tampona namočen hlorom, slanom ili rečnom vodom može uzrokovati i iritaciju kože.

Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr