Velika je verovatnoća da ste u nekom trenutku života i vi izjavili kako je ciklus nešto najgore što je moglo da vam se desi. I u neku ruku, zaista ste bili u pravu. Šta ima gore od grčeva, neprijatne mučnine, obilne menstruacije ili ležanja u krvetu po ceo dan. Definitivno, dani najveće neprijatnosti u toku meseca ali i odličan pokazatelj vaše zdravstvene situacije. Evo glavnih simptoma i promena u boji koje treba pratiti tokom ciklusa, nikako ignorisati...

Boja krvi vašeg ciklusa je svetlo crvena.

Svetlo crvena boja krvi nije nikakav znak za uzbunu. Svetla boja često znači da ste jednostavno na početku ciklusa i vrlo je uobičajna. Krv je sveža, pa samim tim i crvenija. Međutim, ako je boja svetlo roze, a ne uzimate kontraceptivne pilule, može biti da je u pitanje znak hormonalne neravnoteže pa se savetuje poseta endokrinologu kako bi se utvrdio uzrok.

Tamno crvena boja.

Tamno crvena krv je sasvim normalna, posebno na sredini menstrualnog ciklusa. Ako boja ne bledi a vi krvarite duže nego obično, obratite se medicinskom osoblju jer je možda u pitanju rani znak spontanog pobačaja ili u najgorem slučaju prisustva tumora.

Boja krvi na kraju ciklusa prelazi u smeđu, braon ili crnu.

Smeđa ili crna krvu je u osnovi zapravo samo stara odnosno zaostala krv koja se iz nekog razloga u materici zadržala duže i nije istekla. Ovo je u principu normalna pojava, ali ako uz nju primetite i žućkastu boju, može biti da je jedan od znakova infekcije.

Krvarenje je tačkasto.

Ukoliko na ulošku primetitetragove krvi, a nije vreme menstruacije, savetuje se da obratite ginekologu jer ovakva pojava može biti znak hormonskih poremećaja, ciste na materici ili rane trudnoće.

Nastavak na sledećoj strani...