Kada sumnjaju na trudnoću, većina žena najpre će kupiti kućni test na trudnoću. Test dolazi s uputstvom za korištenje, ali postoje važne informacije koje možda ne pišu, a svakako bi trebalo da znate.

Svi testovi na trudnoću mere istu stvar

Na tržištu postoje različiti testovi za trudnoću, ali bez obzira na to radite li test kod doktora ili ga kupujete u apoteci svi testovi za trudnoću mere istu stvar - (HCG), takozvani hormon trudnoće. Taj hormon nalazi se u telu i kada ne postoji trudnoća, ali kada dođe i fetus počne rasti, nivo hormona u krvi i urinu poraste.

Test na trudnoću najbolje je uraditi ujutro (ali nije nužno)

Današnji testovi na trudnoću mnogo su precizniji nego pre 10 godina zbog čega testiranje ujutro nije nužno, ali ako želite da budete sigurni da je rezultat tačan, napravite ga u jutarnjim satima. 

Skuplji testovi na trudnoću nisu tačniji

Kada kupujete kućni test na trudnoću, nemojte gledati cenu jer će vam svaki test pokazati isto. 

Vaše zdravstveno stanje može uticati na rezultate testa

Određeni lekovi, obično oni koji se koriste za povećanje plodnosti, sadrže HCG i mogu povećati količinu hormona u urinu dovoljno da test bude pozitivan, a da zapravo niste trudni. U retkim slučajevima poremećaji hipofize i tumor jajnika također mogu uzrokovati povećanje  hormona. 

Verujte testu

Mnoge žene ponavljaju test, čak i ako je prvi već bio pozitivan, jednostavno zato što ne veruju da je test odmah pokazao tačan rezultat. Neke žene uradiće test tri puta i tek onda otići ginekologu gde će napraviti isti test. Zaključak: dovoljno je napraviti jedan kućni test i otići ginekologu – ako je test dva puta pozitivan, trudni ste. 

Izvor: Zadovoljna.hr