Žene svakodnevno uoče neku promenu na svojim grudima za koju se pitaju da li je uobičajena. Ipak, mnoge je sramota da razgovaraju o tim promenama ili se uveravaju da nije reč o nečem opasnom.

Redovni pregledi i prevencija od neopisive su važnosti za celokupno zdravlje, pa tako i za zdravlje grudi.

Stoga je ekipa Insidera porazgovarala s doktorkom Deannaom Attai, profesorkom hirurgije na Univerzitetu UCLA. Doktorka Deanna ujedno se bavi i operacijama grudi te je za Insider govorila o najčešćim pitanjima i sumnjama kada se radi o zdravlju grudi.

1. Da li je normalno da su grudi različite veličine?

Da. "Niko nema savršeno uparen par grudi", rekla je doktorka Attai. "Nije neobično čak ni da se radi o razlici veličine šoljice, posebno dok grudi još rastu. Najveći deo te razlike uravnoteži se u pubertetu, ali u nekim slučajevima grudi i dalje ostanu nejednake", dodala je.

2. Da li je normalno imati dlake oko bradavica?

Doktorka Attai opet odgovara da se radi o normalnoj pojavi.

"Nekoliko dlačica oko bradavica ne predstavlja problem", rekla je doktorka i upozorila da rast puno dlačica oko bradavica može biti znak hormonalne neravnoteže poput policističnih jajnika.

3. Da li treba da se brinete zbog onih sitnih kvržica oko bradavica?

Male kvržice oko bradavica nazivaju se Montgomeryjevim žlezdama i to su lojne žlezde koje proizvode uljastu supstanciju koja se zove sebum i lubricira kožu, piše Insider.

Iako one često izgledaju poput prištića, nemojte ih tretirati kao prištiće.

"Ja jednostavno kažem pacijentima da ih ne diraju. Nemojte ih stiskati ili pokušati istisnuti kao prištić. Povremeno se može dogoditi da se jedna upali, može čak i probiti površinu kože, ali one ne treba da vas brinu, od njih ne možete da imate neke posledice", poručila je doktorka.

4. Do kada će mi grudi rasti?

"Tehnički, razvoj grudi prestaje nakon puberteta tako da se to razlikuje od osobe do osobe, ali kod nekih žena, razvoj grudi ne prestaje ni do ranih dvadesetih godina", rekla je. Važno je napomenuti i da se veličina i oblik grudi menjaju s godinama i različitim fazama života.

Do promena može doći ako mršavite ili ako dobijete na težini te za vreme menopauze.

"Nakon menopauze, grudi postaju masnije u sastavu, nasuprot ranijem sastavu koji je bio pun žlezda i fibrozan. To je ujedno i jedan od razloga zašto grudi više nisu onako mekane jer gravitacija i masnoća nisu dobra kombinacija", poručila je doktorka o ovom pitanju.

5. Da li je bol u grudima pre menstruacije normalna?

Da, bol i osetljivost je normalna, a do nje dolazi zbog fluktuacija u hormonima. Zbog promena u hormonima tokom menstrualnog ciklusa, kod nekih žena grudi postaju mekše, kod nekih oteknu, kod nekih su osetljivije, dok neke osete više kvržica u njima.

"Tokom menstrualnog ciklusa dolazi do velike fluktuacije hormona što stimulira žlezde u grudima. To gotovo kao da priprema tkivo u grudima. Neke žene imaju puno grčeva, a neke imaju problema s bolovima u grudima i grudi su im jako osetljive za vreme menstruacije", rekla je doktorka.

Nastavak na sledećoj strani...