Vaginalne infekcije su među najčešćim ginekološkim problemima zato što se mogu pojaviti zbog brojnih uzroka: 

  • Pada imuniteta zbog neke bolesti ili stresa
  • Ishrane koja sadrži previše rafiniranih ugljenohidrata(npr. slatkiša i proizvoda od belog brašna)
  • Preterane upotrebe sredstava za intimnu negu
  • Čestog kupanja u bazenu
  • Višednevnog korišćenja tampona 
  • Vaginalne infekcije mogu biti posledica terapije antibioticima, a česte su i u trudnoći 

U spomenutim slučajevima dolazi do promene prirodne kiselosti (pH) materice i smanjuje se broj dobrih, zaštitnih bakterija što omogućuje razmnožavanje štetnih mikroba. Najčešći uzročnici vaginalnih infekcija su gljivice, bakterije i Trichomonas vaginalis. 

Gljivične infekcije najčešće su uzrokovane gljivicom Candida albicans, koja je inače uobičajeni stanovnik ljudskog tela i ne uzrokuje tegobe ako je prisutna u manjem broju. Kandida neće izazvati vaginalne infekcije ako vagina ima uravnoteženu floru, odnosno ako u njoj prevladava dobra bakterija koja proizvodi mlečnu kiselinu i održava normalni pH (kiselost)  oko 4,5. Kada su štetni mikroorganizmi u manjini, žene imaju normalan belkasti sekret, gotovo bez mirisa, koji malo varira u količini i konzistenciji zavisno od faze ciklusa i životne dobi. Ali, ako se kandida počne preterano da se razmnožava, tipičan simptom je svrab, a obično ga prati i pojačani iscedak koji se najčešće opisuje kao grudičast ili sirast. 

Kako lečiti gljivice?

Gljivičnu infekciju treba lečiti kako bi se smanjila količina gljivica i obnovila vaginalna flora. U zavisnosti od preporuke ginekologa, u razdoblju od tri do sedam dana treba primeniti prepisanu terapiju. Takođe se treba suzdržati od polnih odnosa da ne bi dodatno iritirali sluznicu. 

Osim gljivičnih česte su i bakterijske infekcije i njih je takođe važno lečiti na odgovarajući način jer su vrlo opasne.

Kako lečiti bakterije?

Bakterijske infekcije nekada nemaju izražene simptome, pa žene ni ne znaju da imaju infekciju. One se većinom otkrivaju pregledima poput cervikalnog brisa i papa testa. Zato je vrlo važno ići na redovne ginekološke kontrole  i unositi u organizam što više prirodnih, a što manje prerađenih namirnica. 

Među bakterijskim infekcijama učestala je vaginoza - dugoročni poremećaj pH (kiselosti) vagine kada nad dobrim bakterijama prevladaju one koje uzrokuju tegobe, a među njima je najčešća Gardnerella vaginalis. Tipični simptom je obilniji, beli, kremasti vaginalni iscedak, često s neprijatnim “ribljim“ mirisom, ponekad uz blaži svrb ili peckanje. Terapija je dugoročnija u odnosu na gljivične infekcije.

Veoma je važno da tokom svakom seksualnog odnosa budete zaštićene jer su neke bakterijske infekcije polno prenosive poput gonoreje, ureoplazme, mikoplazme, hlamidije. Te infekcije mogu, ali i ne moraju izazvati pojačani žućkasti iscedak i osećaj pečenja. 

Ureaplazma i mikoplazma mogu izazvati smetnje pri mokrenju, ali i povećati rizik od spontanog pobačaja i prevremenog porođaja.

Hlamidija izaziva upalu vrata materice što je “plodno tlo“ za HPV (infekciju humanim papiloma virusom), a takođe može izazvati upalu jajovoda, što je najčešći razlog vanmaternične trudnoće ili nemogućnost ostajanja u drugom stranu prirodnim putem. 

Budući da su hlamidija, ureaplazma i mikoplazma polno prenosive, i kod muškaraca izazivaju upale u polnom i mokraćnom sastavu, uvek treba da se leče oba partnera. Nakon terapije obavezno treba prekontrolisati mikrobiološke nalaze jer terapija ne garantuje izlečenje. 

Kako sprečiti pojavu gljivica i bakterija?

Žene koje su sklonije vaginalnim infekcijama trebalo bi da održavaju pH polnog organa primenom probiotskih vaginaleta, izbegavanjem rafiniranih ugljenohidrata, izbegavanjem kupanja u bazenu i primenom mehaničke zaštite (kondoma) pri polnim odnosima. Takođe bi trebalo izbegavati upotrebu tampona i ne preterivati sa sredstvima za intimnu negu. U intimnoj nezi nipošto ne ispirajte vaginu vodom ili raznim preparatima (to se radi samo u posebnim slučajevima). Za prevenciju i terapiju vaginalnih infekcija, po preporuci ginekologa mogu se upotrebljavati i vaginalete na biljnoj bazi,  s kantarionovim uljem, čajevcem, kokosovim uljem, ekstraktom luka.

Izvor: Zadovoljna.hr