Kontracepcijske pilule, osim sprečavanja neželjene trudnoće, najčešće se uzimaju zbog neredovitih i obilnih menstruacija. Hoće li se one vratiti nakon što prestanete da pijete pilule? Saznajte u nastavku...

1. Bolne menstruacije i grčevi

Bolna menstruacija jedan je od glavnih razloga zbog kog žene odluče da piju kontracepcijske pilule jer one ublažavaju simptome PMS-a i bolove prilikom menstrualnog ciklusa. Budući da pilula svojim sastavnim hormonima utiču na sprečavanje ovulacije, bez nje je moguće osećati posledice ovulacije, odnosno neprijatne bolove i grčeve.

2. Gubitak kilograma

Uz neke kontracepcijske pilule žene mogu dobiti na telesnoj težini, ali tu se prvenstveno radi o nakupljanju tečnosti. Ipak, sve nove pilule koje postoje na tržištu, ne dovode do toga. U slučaju da žena dobije na telesnoj težini više od tri kilograma u 6 meseci, potrebno je promeniti pilule ili prestati da ih koristite. Prestankom uzimanja pilule moguć je gubitak kilograma zbog smanjenja apetita uzrokovanog hormonalnim promenama.

3. Manje grudi

Grudi su uvek lepše i veće uz kontracepcijski pilule u bilo kojoj kombinaciji. To se događa jer grudi reaguju na komponente estrogena i progesterona u pilulama. Nakon prestanka uzimanja pilule, nije neobično ako se grudi vrate na staru veličinu.

Nastavak na sledećoj strani...