Grudi su prilično jasne i jednostavne. One vas obaveštavaju kada je nova menstruacija na putu. Signaliziraju kada je hladno, a naravno i obavljaju svoju ulogu kada treba privući partnera. Ali koliko god da ste bliske sa svojim „dragim devojkama“, verovatno postoji nekoliko stvari koje ne znate o njima. I zbog toga im sada dajemo reč, a evo šta bi one želele da vam kažu.

„Mi menjamo veličinu“

Promena i tok hormona tokom ciklusa izazivaju rast žlezdi u grudima kako bi se pripremile za moguću trudnoću. To može dovesti do oticanja i osetljivosti. U stvari, estrogen je razlog zbog kojeg uzimanje kontraceptivne pilule nekada može imati rast grudi kao „sporedno (željeno) dejstvo“. Oralni kontraceptivi sa većom dozom estrogena mogu izazvati zadržavanje tečnosti u grudima i stimulisati rast ćelija u njima, kaže dr Harold Karlson, šef endokrinologije i metabolizma u Stunbruk medicinskoj školi u Americi. Kontraceptivi nisu jedini lekovi koji imaju taj efekat. I neki antipsihotici (koji se često propisuju osobama sa bipolarnim poremećajem) ili čak neki lekovi za gorušicu podižu nivo hormona prolaktina koji može izazvati osetljivost i rast grudi i čak proizvodnju mleka. Ako vam se tako nešto događa i nije vam prijatno, posavetujte se sa lekarom o lekovima koji smanjuju nivo prolaktina. Hormonska spirala takođe može imati nekoliko sporednih dejstava jer sadrži progesteron kao aktivni sastojak.

Kada pričamo o veličini, veće nije uvek i bolje. Nekada su žene u četrdesetim tražile operacije smanjenja grudi, ali se poslednjih godina broj tinejdžerki i devojaka u dvadesetim koje žele manje grudi udvostručio. Milenijalke ne žele da se odreknu plesa ili sporta ili da prolaze kroz svoje dvadesete i tridesete sa bolom u leđima i vratu. Isto tako ne žele da troše novac na posebno izrađene i skupe brusthaltere.

„Mi nismo identične iako smo par“

Bez obzira kolike su vam grudi, kod dve trećine žena njihov par grudi nije identičan. Mnoge od njih imaju levu dojku veću. A ako vaše simetrične grudi odjednom ne budu više identične idite kod lekara jer se može raditi o nekoj infekciji ili nečemu ozbiljnijem.

„Mi nismo tempirane bombe“

Da, rak dojke je previše čest. Jedna od 8 žena tokom svog života oboli od raka dojke, ali to nije razlog za paniku. Mnoge žene su preterano zabrinute za rak dojke, čak i one mlađe od 35 godina. Ali mamografija nije preporučljiva za žene bez povišenog rizika pre 40. godine (lekar može dati drugačije preporuke ženama koje imaju predispoziciju zbog porodične istorije bolesti).

„Volimo da nas opipavate“

Korisno je da žene znaju kako njihove grudi izgledaju i kakvu strukturu imaju.

Zbog toga je dobro da jednom mesečno opipate svoje grudi temeljno. S obzirom na to da se grudi menjaju tokom ciklusa, dobro je da to obavljate svakog meseca u isto vreme. Na taj način lako ćete uočiti ako dođe do promena. Obratite pažnju na čvoriće, izrasline ili zadebljanja. Budite obazrivi i ako uočite neku promenu na koži poput promene u boji ili iscetka iz dojki. Sve u šta sumnjate proverite kod doktora, ali nemojte da paničite. Većina žena ima benigne izrasline i čvoriće u nekom momentu u životu.

Nastavak na sledećoj strani...