Iako vam je prva asocijacija na nju bol (u donjem delu leđa, stomaku, grudima...), menstruacija je takođe i oznaka vitalnosti organizma, baš kao što su temperatura tela i puls. Po rečima Alise Dvek, ginekologa iz Njujorka, nama nemila mesečnica zapravo je prozor u naše zdravstveno stanje. Promene kako u njenom izgledu, tako i u trajanju i tačnom datumu njene posete mogu vam biti pokazatelj šta se to još zbiva u vašem telu.

Izostanak „onih dana“ može sugerisati na određenu dijagnozu, a previše blaga, jaka ili bolna menstruacija takođe je indikator različitih bolesti. Međutim, stanja poput anovulacije (nemogućnosti ovuliranja) ili amenoreja (konstantan izostanak ovulacije) mogu biti prirodni zaštitnici žene od trudnoće. Pitate se šta uopšte pozitivno postoji u ovakvim slučajevima? Naučnici objašnjavaju da je konekciju koju telo ima sa umom nemoguće raskinuti, pa da tako ove neprijatnosti doživljavamo zbog toga što smo pod velikim stresom, iako to ne primećujemo, a naše telo zapravo radi stvari koje se nama ne dopadaju kako bi unapred zaštitilo prinovu, kao i nas. 

Zbog toga neophodno je redovno zakazivati posete lekaru, ali i povremeno se opustiti i analizirati svoja osećanja. Jedino na taj način nastavićemo sa proširivanjem ljudske vrste. Kako biste i bez lekara vodile računa zdravlju „tamo dole“, obavezno pratite trajanje svojih perioda, plodne i neplodne dane, kao i koliko vam je neophodno tampona i uložaka po danu.

Rano primećivanje bilo koje od sledećih anomalija može vas spasti problema i održati vas u tip-top formi, pa se ne libite odlaska kod doktora.

Poseta bez najave

Normalan ciklus po trajanju varira od 21 do 45 dana, sa krvarenjem koje se uglavnom dešava tokom jedne sedmice. Ukoliko pak krvarite više nego jednom u tri nedelje ili manje od jednom u periodu od 45 dana, moguće je da se u vašem telu dešava neki proces. Potencijalni uzroci ovih pojava mogu biti promene na tiroidnoj žlezdi, abnormalno niska kilaža, polipi na materici, sindrom policističnih jajnika ili čak cervikalni rak. Još jedan potencijalni uzrok - trudnoća. Da, ona može izazvati krvarenje, baš kao i pobačaj.

Nijagarini vodopadi

Tokom perioda potrebna nam je promena od 3 do 6 uložaka ili tampona na svaka 24 časa. Iznenadni odlivi mogu biti indikatori fibroida, polipa, endometrioze, zapaljenja karlice ili drugih problema. Na ovakva stanja takođe mogu uticati i lekovi, poput aspirina ili drugi koje ste moguće koristili tokom dana.

Ženska pravila koje morate da usvojite što pre!

Posted by Cosmopolitan Srbija on Thursday, May 25, 2017

Nestala u akciji

Ukoliko je vaša menstruacija jedva vidljiva ili je uopšte nema, ne znači baš u svakom slučaju da vam se posrećilo! To može biti rezultat ekstremno niskog indeksa telesne težine, hormonalnog disbalansa nastalog usled korišćenja kontraceptivnih pilula i na kraju svakako i trudnoće.

Nepodnošljiv bol

Povremeni grčevi nisu nešto što bi trebalo da vas plaši, ali ukoliko je bol toliko jak da vas tera da povraćate ili zbog njega morate da uzimate slobodne dane na poslu, nešto poput endometrioze ili fibroida je verovatno razlog tome.

Digitalizujte se

Na svim pametnim telefonima postoje aplikacije koje vam pomažu da ostvarite pravu konekciju sa svojom menstruacijom. Uz njih više nikada nećete morati da brinete i pamtite datume. Ove aplikacije pamte sve umesto vas, a takođe vam dopuštaju da beležite simptome sa kojima se susrećete tokom PMS-a, računaju plodne dane, ali i besplatno pružaju preporuku ishrane i vežbi za lakše preživljavanje „onih dana“. Naša preporuka su: Flo Period & Ovulation Tracker i Period Tracker, My Calendar.

Bonus savet

Seks na  „ZADNJA VRATA“? Koristite kodnom!

U obavljenoj anketi na 10.000 žena, njih čak 60% prijavilo je da prilikom analnog seksa ne koristiti nikakav vid zaštitite. Iako ne postoji šansa da zatrudnite prilikom upražnjavanja ovakvog seksa, i dalje je neophodno koristiti kondom! Ako preskočite jednom ovu tradiciju, upuštate se u svet rizika od dobijanja polnih bolesti. Čak 40% žena zaraženih HIV-om ovu neizlečivu bolest „zakačilo“ je seksom na „zadnja vrata“. Suština: UVEK SE ZAŠTITITE!

Piše: Mišel Konstantinovski