U vreme mlađih dana naših mama bilo je sasvim normalno satima se pržiti na plaži i nakon godišnjeg odmora sa kolegicama uspoređivati svoj ten.

Danas, kad znamo koliko je sunce štetno i kakve su posledice, zaista je neverovatno videti da mnoge mlade žene odbijaju kremu za sunčanje i bez problema ugrožavaju svoje zdravlje kako bi dobile privlačan ten.

PROČITAJTE I... Uradi sama: Napravite kremu za samopotamnjivanje od 2 sastojka

I to ne rade nesvesno, otkriva istraživanje koje je sprovela "Američka akademija za dermatologiju".

Naime, čak 98 posto žena uzrasta od 18 do 34 godine savršeno razumeju da je rak kože smrtonosan, a 71 posto ih je svesno da ideja o zdravom sunčanju ne postoji. Zatim, 66 posto žena svesno je da dobijanjem "baznog tena" ne štiti kožu, kao što se godinama verovalo.

PROČITAJTE I... Savršen ten bez odlaska u solarijum? Evo kako da to i postignete!

"Melanom, najsmrtonosniji oblik raka kože, drugi je najčešći rak koji dobijaju mlade žene i jednostavno je neverovatno da se i dalje sunčaju iako su svesne opasnosti", rekala je doktorka Elizabet Martin za Yahoo.

"Sunčanje na suncu ili u solarijumu, odnosno izbegavanje istoga, najlakši je način da sprečite rak kože. Žene treba da iskoriste svoje znanje kako bi zaštitile zdravlje", poručuje Elizabet.

"Mladi ljudi često zamišljaju rak kože kao bolest koju dobijaju stariji ljudi. Nažalost, rezultate sunčanja mogu videti odmah, dok prve znakove melanoma ne uočavaju odmah, zbog čega nastavljaju sa sunčanjem", kaže psiholog.

Izvor: index.hr