Da li treba koristiti posebne proizvode za to područje? Na šta treba pripaziti?

Od doktora i ginekologa više puta smo čuli kako jednako kao i zanemarivanje, i prečesto pranje intimnih ženskih područja nije poželjno.

Ali, koji je pravi način pranja "tamo dole"?

PROČITAJTE I... Žensko zdravlje: Zbog čega vam je vagina suva

Časopis Glamour popričao je s doktorkom koja je otkrila kako se vagina zapravo odlično čisti sama od sebe, i to zbog činjenice da ima niski pH što sprečava razvoj loših bakterija.

"Taj delikatni balans sprečava bakterije da se nakupljaju. Ako sredstvima za pranje promenite pH, dozvolićete bakterijama da se šire", poručila je ženama.

Takođe smatra da žene ne treba da menjaju način na koji peru intimna područja za vreme ciklusa koji može uključivati i različite iscedke.

"Mnoge žene misle kako bi trebalo nešto posebno da urade, ali to je samo način na koji se vagina sama čisti", dodaje doktorka Nensi.

PROČITAJTE I... 11 saveta da vaša vagina bude zdrava i srećna

Doktorka Nensi smatra kako ne treba koristiti gelove za tuširanje, ali ni posebno kreirane proizvode za vaginalno područje.

"Najbolje je prati to područje blagim sapunom, a zatim ga blago potapšati peškirom kako bi se potpuno osušilo pre oblačenja gaćica, jer vlaga može dovesti do gljivičnih infekcija," dodajte ona.

Dakle, budite blagi prema tom nežnom području, izbegavajte agresivna sredstva za pranje, baš kao i skupa "posebno dizajnirana" i izbegavaj vlagu.

Izvor: index.hr