Dobro je poznato kako menstrualni ciklus može uticati na raspoloženje i ponašanje žene. Ali, jeste li znali da PMS i ovulacija utiče i na vaš izgled i privlačnost? Otkrivamo 5 neobičnih stvari za koje je kriv menstrualni ciklus, tačnije periodi ovulacije i PMS-a...

1. Koža menja boju i strukturu

Koža tokom ciklusa nekoliko puta promeni strukturu. I dok tokom PMS-a i menstruacije koža može postati bleda, hrapavija i beživotna, u periodu ovulacije koža, a posebno ona na licu bude najblistavija i najrumenija. I ovaj efekt se povezuje s ugrođenom ljudskom potrebom za produžetak vrste zbog kojeg su žene tokom plodnih dana muškarcima najzgodnije i najprivlačnije.

PROČITAJTE I... Ovakav menstrualni ciklus nije normalan: 3 simptoma koje ne smete zanemariti

2. Povećana želja za kupovinom

Sledeći put kada krenete u šoping nemojte ići za vreme PMS-a jer ćete potrošiti više nego što ste planirali, a kupovina neće biti kvalitetna. Naime, naučno je dokazano kako su žene u tom periodu sklonije impulzivnom šopingu tokom kojeg kupuju stvari koje im ili ne trebaju ili pak koje im se uopšte ne sviđaju.

3. Oštrije čulo mirisa

Tokom ovulacije, ženska čula postaju izraženija. U tom periodu menstrualnog ciklusa žene imaj najizraženiji miris te mogu nanjušiti, a time i reagovati na mirise koje pre nisu osećale.

Osim prijatnih i neprijatnih mirisa iz okoline, ono što žene mogu osetiti tokom ovulacije je i miris muškog tela izazvan androsteronom - muškim hormonom na čiju prisutnost žene itekako reaguju. Pojačani miris ženama dozvoljava da "nanjuše" muškarca koji ih privlači.

PROČITAJTE I... 7 važnih stvari koje svaka žena treba da zna o menstruaciji

4. Nošenje privlačnije odeće

Tokom ovulacije žene su sklonije doterivanju, ali i nošenju otvorenije, naglašenije, ženstvenije i izazovnije odeće.

U tom periodu žensko samopouzdanje je najviše pa nije niti čudno da će većina žena upravo u ovom periodu ciklusa rado izaći s prijateljicama, primećivati muškarce oko sebe, a ako su slobodne, rado će krenuti u potragu za "onim pravim". Isto tako, u ovim danima želja za seksom je na najvišem nivou.

5. Fatalna privlačnost

Nemojte se čuditi ako vas muškarci više obleću dok ovulirate i ako ih vi u tom periodu doživljavate šarmantnijima i zabavnijima nego inače.

Majka priroda pobrinula se da su žene muškarcima u periodu najjače plodnosti privlačnije i obrnuto, a sve kako bi postojala veća verovatnoća za stvaranjem potomstva.

Izvor: zadovoljna.hr