Depiliranje bikini zone spada među najomraženije ženske rituale doterivanja. Nova studija je otkrila da većina žena koje potpuno ili delimično brijačem uklanjaju dlačice s područja intimne zone mogu ozbljino naštetiti svom zdravlju.

"Žene ne razumeju rizike brijanja stidnih dlačica, jer je brijanje dlaka sa ostalih delova tela bezopasno i ne preti narušavanju zdravlja", rekla je Andrea de Marija, voditeljka istraživanja objavljenog u časopisu "American Journal of Obstetrics & Gynecology".

VIŠE: Intimno zdravlje: Koliko je oralni seks zaista bezbedan?

Studija je pokazala kako 87 odsto žena uređuje intimnu frizuru, a 90 odsto njih to čini brijačem. Ipak, genitalna koža je izuzetno osetljiva i to mnogo više nego, recimo, koža na nogama. Stoga, brijanje može stvoriti sitne posekotine koje nisu uvek vidljive.

VIŠE: Brazilka ili žbun: Na kakvu frizuru otkidaju muškarci?

To bi moglo da objasni zašto je 60 odsto žena izjavilo kako je doživelo neugodnu nuspojavu nakon uklanjanja stidnih dlaka. Najčešće je reč o abrazijama, nakon čega dolazi do urastanja dlačica.

Koža ispod struka prepuna je znojnih žlezda, to znači da je to područje vlažno i uglavnom mračno. Samim tim je savršeno okruženje za rast bakterija, posebno ako na koži imate male posekotine ili oštećenja u koje lako ulaze bakterije i virusi, stoga je mogućnost infekcija izuzetno velika.

Mogu se pojaviti polno prenosive bolesti kao što su herpes i HPV, jer su stidne dlake u stvari prirodna barijera koja sprečava infekcije.

Izvor: zenskikutak