Postoje oni dani u mesecu kada je bol koji ih prati toliko jak da niste u stanju da mrdnete iz kreveta. Ako se svakog meseca osećate ovako za vreme ciklusa, to znači da patite od dismenoreje. Šta je to i kako možete sebi da pomognete saznajte od prim. dr Aleksandre Kostić, specijaliste ginekologije, akušerstva i endokrinologije u Domu zdravlja „Dr Simo Milošević“

Bol koji se može javiti tokom ciklusa vas ometa u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, često morate da izostanete sa posla i jedino što vam je važno jeste da što pre prestane. Ovo je mnogim damama poznato stanje, a ono ima i stručan naziv - dismenoreja.

Jedna od najvećih zabluda kada je reč o dismenoreji jeste da je ne treba lečiti, ističe prim. dr Aleksandra Kostić. Izbor odgovarajućeg leka, kao i promena stila života mogu, međutim, olakšati ove neprijatne tegobe i u velikoj meri nam olakšati te dane.

Šta su menstrualni bolovi?

Reč dismenoreja je grčkog porekla (dis - bolno, men - mesečno, reja - teći) i znači „otežan mesečni tok“. Smatra se da polovina žena koje imaju menstruaciju ima i dismenoreju. Ona može biti teška i onemogućiti normalno funkcionisanje žene od 1 do 3 dana mesečno i najčešće prati ovulatorne cikluse.

Prim. dr Aleksandra Kostić navodi da u najvećem broju slučajeva ne postoji organski uzrok ovih tegoba i tada se radi o takozvanoj primarnoj dismenoreji, koja se javlja počev od prvih menstruacija u životu. Tegobe karakteristične za dismenoreju su grčeviti bolovi u donjem delu stomaka, koji se najčešće javljaju nekoliko dana uoči same menstruacije, ili na samom početku. Bol podseća na stezanje i javlja se iznad stidne kosti i širi ka krstima. Može biti praćen mukom, povraćanjem i glavoboljom. Kod nekih žena ovi bolovi su toliko jaki da ih potpuno onesposobljavaju za rad i normalno funkcionisanje. Bol traje 2 do 3 dana. Uzrok primarne dismenoreje jeste povećana proizvodnja endometrijalnih prostaglandina, koji dovode do nedostatka kiseonika u materici, ishemije i bola. Dokazano je povećano prisustvo prostaglandina u sekretornom endometrijumu koji je tipičan za ovulatorne cikluse. U anovulatornim ciklusima tj. u odsustvu progesterona nema povećane koncentracije endometrijalnih prostaglandina tako da je menstrualno krvarenje bezbolno. Mogući uzroci su i psihološki.

Ako menstruacije postanu bolne kasnije tokom života, radi se o sekundarnoj dismenoreji. Najčešći uzrok je endometrioza, a ostali uzroci su upale u maloj karlici, miomi, polipi, priraslice, anomalije materice, suženja cervikalnog kanala i ciste jajnika.

Uzroci dismenoreje otkrivaju se ginekološkim pregledom, ultrazvukom, hormonskim analizama, laboratorijskim i mikrobiološkim pregledom, a nekada je neophodno uraditi histeroskopiju i laparoskopiju.

Kako sebi da olakšate tegobe?

Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL) pomažu u otklanjanju bolova i grčeva. Najbolje bi bilo da se posavetujete sa lekarom ili farmaceutom o tome koji je od ovih lekova najbolji za vas.

Masaža koja opušta mišiće stomaka može dosta da pomogne. Preporučuje se izbegavanje pića koja sadrže kofein, kao i izbegavanje pušenja i alkoholnih pića.

Primećeno je da žene koje aktivno vežbaju imaju slabije menstrualne bolove. Za sprečavanje pojave grčeva preporučuje se upražnjavanje fizičke aktivnosti što je češće moguće.

Da li je svejedno koji lek za otklanjanje bolova uzimate?

Svi lekovi koji se preporučuju u otklanjanju bola su slične efikasnosti, međutim vreme koje je potrebno da počnu da deluju razlikuje se od jednog do drugog leka. U toku bolnih menstruacija glavna preokupacija jeste da bol što pre nestane, kako bi žene mogle da se što pre vrate svojim svakodnevnim aktivnostima, ističe prim. dr Kostić.

Ona takođe dodaje da je zato pri izboru leka veoma važna brzina njegovog dejstva i najčešće se preporučuju lekovi koji imaju brz početak dejstva. Na primer lek ibuprofen često se koristi kod bolnih menstruacija, ali nemaju svi lekovi koji sadrže ibuprofen brzo početno dejstvo. Ibuprofen u obliku lizinata, zbog svog farmaceutskog oblika, brzo prodire u krv i počinje da deluje brže. Ukoliko popijete ovaj lek čim osetite prve blage bolove, u najvećem broju slučajeva izbeći ćete ostajanje u krevetu celog dana.