Žene često nerado govore o intimnim pitanjima koje imaju, ponekad iz straha kakav odgovor mogu da dobiju, a ponekad jer ih je sramota da se uopšte usude da pitaju. Da li ste vi ikada želeli nešto da pitate, a niste smele?

Spoljne usne su mi puno tamnije od ostalih delova tamo dole. Jel to ok?

Jeste! Normalno je! Baš kao što boja bradavica dolazi u različitim nijansama, tako i donje usne imaju različit pigment. Te stvari zbunjuju jer ne ispitujete druge žene o tome, niti tražite da se upore]ujete sa drugima i šta vam onda preostaje? Upore]ujete se sa porno glumicama? Onda dolayi do potpune zabune jer, drage naše, one vagine sa ekrana nisu baš reprezentativni primerci. Usne dolaze u različitim bojama i veličinama. Nečije su tamnije, nečije svetlije. Nečije male usne su veće od velikih, neke žene imaju jednu veliku usnu niže položenu od druge i tako dalje. I sve je to normalno, lepo i seksi. 

SAZNAJTE: 5 skrivenih uzroka vaginalnih infekcija

Kada koristim lubrikanat, sve me peče. Jesam li alergična?

To nije neobično. Veliki deo uobičajenih sastojaka lubrikanata (npr. spermicid, glicerin) može uzrokovati peckanje. Da ne spominjemo mentol ili limunsku kiselinu. Ako vam stvara neprijatan osećaj, izaberite lubrikant bez šećera i glicerina ili se odlučite za onaj na bazi vode ili silikona. Osim toga, pazite da je bez mirisa jer sastojci parfimiranih lubrikanata mogu imati neprijatan učinak na kožu.

Nosim seksi i uske gaćice, ali čini mi se da zbog toga ne mirišem najbolje? Što da radim? Moram li da nosim pamučne?

Ako mislite da bi vaša vagina trebala da miriše kao polje lavande, imamo poruku za vas: vratite se u realnost! Vagine ne mirišu na cveće, niti bi trebale. Važno je samo da isključite mogućnost polne bolesti ili upale, ako iscedak nije preobilan ni miris preintenzivan, verojatno je sve u redu. Ali moramo napomenuti da su vagine poput dobrog, starog bordoa: ponekad trebaju prodisati. Ako ne želite da se odreknete seksi gaćica, skinite sve kad ste sami kod kuće i pustite malo vazduha. To će prijati.

PROČITAJTE: Razotkrivamo 9 bizarnih vaginalnih problema

Mogu da doživim orgazam samo stimulacijom klitorisa. Da li to znači da nešto ne funkcioniše sa mojom vaginom?

Za vašu informaciju – oko 30 odsto žena ne može da doživi orgazam samo penetracijom. U klitorisu je više nervnih završetaka nego bilo gde u vašem telu. To znači i više nego u vagini, pa nemate zašto da budete zabrinuti. Ali ne znači da ne možete da se pozabavite i vaginom i klitorisom, odnosno to može učiniti vaš partner. Neka vam rukom stimuliše klitoris dok ste vi na njemu (a on u vama).

Seks u vodi mi je bolan. Kako da bude ugodniji?

O, da, seks u vodi ide glatko samo u filmovima jer voda, naime, ispira prirodni lubrikant. Ako ne želite da  odustanete od vodenih igara, isprobajte lubrikant na bazi silikona, možda vam pomogne.

VIŠE: 11 stvari koje svaka žena mora da kaže ginekologu