Kada su istraživači sproveli istraživanje o tome koliko žene poznaju svoje telo, odgovor je bio veoma tužan. Ispostavilo se da je previše devojaka koje zapravo nemaju pojma gde se šta nalazi i čemu tačno služi. Da bismo vam pomogli da bolje upoznate svoje intimne, predstavljamo vam mini vodič kroz žensku južnu regiju. Pa da počnemo.

Vagina

Ona ja čuvar vaših reproduktivnih delova. Prirodni balans kiselina drži bakterije po strani, a iako je prosečno oblika i veličine desetak centimetara duge tube, može da se proširi čak do veličine lubenice. Važno je voditi računa o higijeni i ne dozvoliti razvijanje infekcija. Dva velika ne kada je vagina u pitanju: vaginlno ispiranje i previše šećera u organizmu. To može narušiti prirodni balans i izazvati incekcije.

Cerviks

Predstravlja vrata između materice i vagine, a ovaj glatki, elastični organ mekša kada u telu porase nivo estrogena. Cerviks drži vašu matericu na mestu tokom trudnoće, pa je održavanje njegove jačine i zdravlja od velikog značaja. Jedinjenja u začinima poputu kurkume, kao i elaginska kiselina koje se nalazi u malinama, orasima i pekan orasima, mogu da uspore rak grlića materice. Pušenje, sa druge strane, je potpuna katastrofa za cerviks. 

Materica

Veličine pesnice, mišićno obložena “torbica” koja čini udoban dom za vaše buduće dete tokom trudnoće (to je takođe mesto gde nastaju menstrualni grčevi). Višak kilograma i opstipacija može da vrše pritisak na matericu, što nije ni malo prijatn, pa je važno da održavate normalnu telesnu težinu i unosite dovoljno vlakana. Flavonoidi u hrani kao što su brokoli, kupus i paprika su veoma dobri za zdravlje materice.

Jajnici

Muškarci imaju testise, žene jajnike. Dva jajnika veličine badema na rođenju imaju oko milion jajnih ćelija, a polovina se potroši već do puberteta. Jajnici rade sa onime što je preostalo, oslobađajući oko 400 jajnih ćelija tokom vašeg života. Jedite hranu bogatu beta karotenom, kao što su šargarepa i grejp, ali i konzumirajte dosta zelenog čaja. 

Jajovodi

Obloženi dlačicama poput trepavica, ovi od 8 do 12 centimetara dugi autoputevi koji povezuju vaše jajnike i matericu. U jajovodima se sperma i jajna ćelija obično sudare. Jednom oplođen, embrion oko šest dana putuje u matericu. I to, ako su jajovodi dobro nauljeni: Određene polno prenosive infekcije mogu da dovedu do začepljenja jajovodai neplodnosti. Studije pokazuju akupunktura može pomoći kod takvih stvari.

Vulva

Poznatije kao genitalne usne, koje u njima kriju ženski okidač za užitak – kitoris.

Uretra

Ona se takođe nalazi u unutrašnjosti vulve i služi za mokrenje.