Da li ste ikada primetili da kada jedete određene namirnice, šparglu na primer, vaša vagina miriše čudno? Pa, ona izreka „vi ste ono što jedete“ u ovom kontekstu dobija potpuno novo značenje. I to prilično važno za sve žene.

Zdrava vagina ima svoju prirodnu kiselost, a takođe sadrži i zdrave bakterije koje sprečavaju infekcije i čuvaju stanje pod kontrolom. Međutim, hrana koju konzumirate može da utiče na pH vrednost vagine, menjajući prirodan miris, pa čak i ukus. Na primer, jaki začini, luk, beli luk, meso, mlečni proizvodi, špargla, brokoli i alkohol mogu da utiču na prirodno balans, dok voće i voćni sokovi mogu učine vaše međunožje prilično slatkim, kaže ginekolog iz Njujorka Meri Rozer.

Dakle, kada birate meni za vas dve (vas i vašu vaginu), dr. Rozer preporučuje konzumiranje svežeg voća i povrća, žitarica i mnogo vode. A ako volite grčki jogurt, sjajno.

„Jogurt sa živim i aktivnim kulturama može pomoći da vaša vagina zadrži zdravu kiselost i balansiranu pH vrednost“, kaže doktorka.

I na kraju, možda bi trebalo da razmislite o smanjenoj količini šećera, čisto vaše vagine radi: Žene koje imaju povišen nivo šećera u krvi, sklonije su vaginalnim infekcijama, kaže dr. Rozer.