Evo 11 načina na koje možete da održavate vašu intimnu regiju i pomognete sebi u prevenciji od infekcija. 

Koristite kondome

Osim što štite od seksualno prenosivih bolesti i trudnoće, nedavna studija pokazala je da korišćenje kondoma čuva nivo PH vrednosti vaše vagine i dobre bakterije koje su zadužene za zdravu floru vagine. Ovo je veoma važno jer te bakterije pomažu u prevenciji infekcija. 

Nosite pamučni donji veš

Kada je reč o izboru donjeg veša vaša vagina jasno kaže - pamuk. To je jedan od razloga zašto većina veša sadrži pamučno središte. Pamuk je materijal koji diše i savršeno apsorbuje tečnost pa je zbog toga idealan za vaše intimne delove, kaže dr. Mari Džejn Minkin, profesorka na klinici za reproduktivno zdravlje, ginekologiju i akušerstvo na Jejl Univerzitetu. Kada je reč o teretani pobrinite se za to da bude nekoliko slojeva prirodnog materijala između vas i opreme na kojoj vežbate. 

Vežbajte

Kegleove vežbe su od velikog značaja za karlične mišiće, koji su zaduženi za dobro reproduktivno zdravlje, sjajne orgazme i regulisanje krvarenja tokom menstruacije. Savet: Praktikujte Kegleove vežbe kada god ste u prilici, a posebno dok ste na treningu.

Konzumirajte grčki jogurt

Jogurt sadrži zdrave bakterije koje pomažu u održavanju zdravlja vagine i pomažu u prevenciji od vaginalnih infekcija, kaže dr. Minkin. Samo pažljivo birajte one koje ne sadrže velike količine šećera. Jer upravo šećer može biti uzrok razvijanju infekcija. 

Idite redovno na pregled

Iako možda ne osećate da imate problem i niste trudni, ipak idite na redovne kontrole kod ginekologa. „Smatram da je godišnji pregled veoma važan kada je reč o reproduktivnom zdravlju“ kaže dr. Minkin. Odlazak kod ginekologa može biti višestruko koristan. Vreme koje provedete u ordinaciji osim kao zadravstveni pregled može da služi i da se raspitate o inovacijama, čujete novosti i pitate sve ono što vas zanima. 

Koristite lubrikant

Ponekad se u krevetu može desiti da vaša vagina ne prima informaciju o tome šta će se ubrzo desiti, ali suva vagina je normalna stvar. Korišćenje antihistamika, antibiotika ili pilula za kontracepciju može uticati na to da li vam je vagina suva ili nije. Takođe i posle trudnoće ili pre menopauze, žene mogu iskusiti suvoću intimnih delova. Kada se ovo desi potrudite se da otvoreno razgovaratre sa svojim partnerom o tome i nemojte da zaboravite da koristite lubrikant, bez kojeg seks može da bude veoma bolan i neugodan. A možete koristiti lubrikant i ako nemate problema, nije da može da smeta, kaže dr Minkin.

Recite ne ispiranju vagine

Mislite da vam je potrebna pomoć u održavanju vagine? Varate se. Vagina se prirodno sama pročišćava kaže dr. Dena Haris, asistent na klinici za akušerstvo i ginekologiju na Njujork Univerzitetu. Studija koja se bavi ovom temom pokazala je da korišćenje intravaginalnih sredstava za čišćenje zapravo povećava rizik od nastanka infekcija i sekusalno prenosivih bolesti. Jednostavno nemojte da ih koristite.

Vodite računa ako redovno vozite bicikl

Bilo u prirodi ili teretani povedite računa o vožnji. Naime vaginalno zdravlje može biti ugroženo ukoliko provodite dosta vremena u redovnoj vožnji bicikla, možete osetiti vaginalnu ukočenost, peckanje (ne u dobrom smislu) i bol. Studija o ženskom biciklizmu koja je objavljena u Žurnalu seksualne medicine pokazala je da većina žena iskusi ove simptome. Ukoliko ste veliki fan vožnje bajsa povedite računa o tome kakvu opremu nosite dok ga vozite, nosite duplo obložene šortseve koje će olakšati vožnju vašoj intimnoj regiji.

Postupajte pažljivo sa antibioticima

Još jedna opasnost koja vreba da poremeti zdravu floru vagine su antibiotici. Ove tablete mogu da „ubiju“ dobre bakterije koje čuvaju floru vagine, kaže dr. Minkin. Očigledno je da ukoliko koristite antibiotike u borbi sa nekom infekcijom trebate da se pripremite na otklanjanje štete koja može biti prouzrokovana tako što ćete povećati količinu jogurta koji ćete unositi tokom tog perioda. 

Vodite računa o redosledu seksualnih činova

Budite sigurne da iz analnog u vaginalni seks prelazite tako što ste promenili kondom, ili još bolje potpuno izbegavajte ovakav redosled. Ukoliko ne vodite računa o higijeni tokom seksa možete sebi napraviti ozbiljne zdravstvene probleme. 

Budite oprezne sa sapunom

Lična higijena je veoma važna, ali korišćenje sapuna nije namenjeno za održavanje vašeg intimnog zdravlja, kaže dr. Minkin. Sapuni mogu da isušuju kožu i time naštete vašoj vagini. Dovoljno je koriščenje tople vode da očistite svoje intimne delove bez bilo kakvih hemijskih dodataka. Ali ukoliko se ne osećate prijatno ako ne koristite sapun, onda birajate one nežne i neparfimisane.