Lasersko uklanjanje pubičnih malja

(Trajanje procedure 30 minuta)

Ovo se radi u dermatološkoj ordinaciji ili u salonu. Vi ćete ležati, dok laser ili svetlosni instrument oštećuje folikul svake dlačice, umanjujući verovatnoću da će ona ponovo izrasti na tom mestu. Za povoljan rezultat potrebno je određeno vreme pa će vam, u zavisnosti od toga koliko želite da uklonite, verovatno biti potrebno od tri do šest tretmana.

Kod pojedinih žena potrebno je da se obavi revizija pojedinih delova, ali najčešće ostane mnogo manje malja nego što je to bio slučaj pre tretmana. Neželjene prateće pojave obuhvataju privremenu iritaciju, peckanje ili promene u boji kože. Ali ovo se javlja retko, pod uslovom da se obratite iskusnom profesionalcu. Udarac zategnutom gumenom trakom preko gole kože - to je osećaj sa kojim doktori i žene koje su to iskusile porede lasersku depilaciju. „Osetila sam samo kratko probadanje svaki put kada bi laserski zrak došao u kontakt sa mojom kožom“, kaže Lidija (25). „Pored toga, manje je bolelo u bikini zoni i gornjem delu butina, nego u predelu bliže usminama.“

Uzimanje analgetika može da ublaži bol. Osećaćete se, takođe, prijatnije ako izbegavate zakazivanje ove vrste tretmana nedelju dana pred menstruaciju. Iz nekog razloga, žene svedoče da osećaju snažniji bol u tom periodu.

Kolposkopija

(Trajanje: 10 minuta)

Ako vam stignu abnormalni rezultati Papa testa, ovo je najčešće sledeći korak - test koji vašem ginekologu omogućava detaljan pregled grlića materice izbliza, tako da može da izvrši biopsiju eventualnih ranica ili lezija, koje mogu da budu pretkancerozne ćelije.

Samo saznanje da vam je potreban ovaj test može da bude zastrašujuće. Kada žena čuje „abnormalan Papa test“ ili „pretkancerozno“, ona odmah pretpostavlja da je u pitanju rak grlića materice. Ali, vrlo često se dešava da rezultati Papa testa budu abnormalni, a rak grlića materice je vrlo redak. Doktori, ipak, ništa ne žele da prepuste slučaju.

Evo šta možete da očekujete: kolposkopija počinje kao uobičajeni pregled kod ginekologa, sa spekulumom koji drži vašu vaginu otvorenom. Vaša doktorka će naneti rastvor na grlić materice kako bi eventualne sumnjive pojave bile uočljivije, dok ih posmatra kroz kolposkop. Ako uoči nešto na spoljnom delu cerviksa, doktorka će uz pomoć instrumenta uzeti uzorak tkiva. Za unutrašnji deo grlića upotrebiće drugi instrument za uzimanje uzoraka. Moći ćete da nastavite sa svojim dnevnim aktivnostima, a uzorci će biti poslati u laboratoriju.

Žene koje su se podvrgle ovom zahvatu kažu da su imale različita iskustva, od blage nelagodnosti, pa do oštrog probadanja u trenutku kada ginekolog uzima uzorke tkiva. „Imala sam utisak da nešto snažno ubada moj grlić materice“, kaže Jasmina (34). „Ali posle toga više nisam osećala nikakav bol.“

Postavljanje spirale

(Trajanje: 15 minuta)

Ovaj metod kontrole rađanja invazivniji je od pilule, prstena ili kondoma. Intrauterini uložak, koji se postavlja u matericu, blokira kontakt spermatozoida i jajne ćelije, ali neophodno je da postavljanje izvrši ginekolog.

Dok ležite na ginekološkom stolu, doktor će ručno opipati vaš grlić i donji deo materice, kako bi stekao predstavu o njenom položaju i veličini. Potom će uz pomoć spekuluma proširiti vaš vaginalni kanal. Kada doktor utvrdi kako da postavi mali intrauterini uložak, veličine palidrvceta šibice, u obliku slova T, obuhvatiće vaš cerviks instrumentom nalik na hvataljke i rukom pozicionirati aplikator i uložak na mesto. Kada je pravilno smešten u odnosu na zidove materice, doktor će izvaditi aplikator, a potom podesiti vrpcu sa uloška, što će poslužiti za kasnije uklanjanje spirale.

Manevrisanje vašeg lekara sa cerviksom može da izazove grčeve i tačkasto krvarenje koje traje nekoliko dana. Ana (31) potvrđuje ovo. Kada je ona ugradila spiralu, osetila je samo blage grčeve, uz umeren bol neposredno posle i oskudno krvarenje koje je trajalo dan, dva. Ali Marija (32) imala je drugačije iskustvo: „Rekli su mi da ću možda imati grčeve, ali dok mi je doktorka stavljala spiralu, bila sam potpuno nepripremljena na oštar bol koji je usledio. Malo sam zaplakala. Mislim da je doktorka bila iznenađena što me je toliko bolelo“.

Uzimanje analgetika koji su dostupni bez lekarskog recepta, jedan sat pre zakazanog termina, može da ublaži grčeve, ili lekova za smirenje koji se dobijaju na recept, kao što je Bromazepam, takođe može da vam pomogne da se opustite. Pored toga, nije loša ideja da zakažete stavljanje spirale u periodu kada imate menstruaciju jer je tada vaš grlić prirodno malo više otvoren.

Spontani pobačaj

(Trajanje: 10 minuta)

Ovo se dešava u jednoj petini svih trudnoća, najčešće u prvom trimestru. U toku pobačaja, neke žene osete ubitačne grčeve i obilno krvarenje uz prisustvo ugrušaka krvi. U drugim slučajevima, pobačaj bude otkriven tek na rutinskom mesečnom pregledu razvoja fetusa kod ginekologa, kada to postane vidljivo u toku ultrazvučnog pregleda.

U svakom slučaju, žena koja pobaci najčešće ima dve opcije. Prva, može da sačeka da njeno telo prirodnim putem izbaci fetus, bez medicinske intervencije. Ovo je najčešće potpuno zdravo, ali može da potraje nekoliko dana ili nedelja, pa je emotivno breme često prilično teško, pošto je u pitanju dugotrajan proces.

Druga mogućnost je podvrgavanje dilataciji i kiretaži. Doktor, dok se pacijentkinja nalazi pod totalnom anestezijom, postavlja nekoliko dilatatora različitih dimenzija u grlić materice i postepeno ga otvara. Kada grlić bude otvoren oko 5 do 10 milimetara, doktor ubacuje kiretu, instrument koji nežno usisava unutrašnjost materice, uklanjajući fetalno tkivo. Ova procedura traje vrlo kratko, posle čega žena odlazi u sobu za oporavak i može da bude otpuštena kući posle nekoliko časova. Ako se radi pod totalnom anestezijom, nećete osetiti ništa, ali moguće je da kasnije osetite grčevite bolove i krvarenje u narednih nekoliko dana.

Sanja, koja je imala 32 godine kada je pobacila u osmoj nedelji trudnoće, posle čega se podvrgla dilataciji i kiretaži, kaže da su bol i krvarenje trajali pet dana. „Ličilo je na izuzetno bolnu menstruaciju. Moj najveći strah bio je da ću nekako osetiti samu intervenciju, ali medicinske sestre su me uveravale da se to neće dogoditi, da ću stvarno biti nesvesna sve vreme i da neću videti, ni osetiti ništa uznemiravajuće. Bile su u pravu.“  

Osnažite svoje nerve

Nervoza zbog predstojeće intervencije čini vaše telo napetim... i to povećava bol i nelagodu koju osećate. Probajte ove strategije protiv stresa.

Pre zakazanog pregleda

• Uzmite pilulu za smirenje. Doktori često pozivaju u pomoć lekove za smirenje kako bi olakšali svojim pacijentima pa zato, ako  ne planirate da sedate za volan, obratite se svom lekaru dan ili dva pre zakazanog termina i zatražite mu da vam propiše lek.

• Odradite lagani kardio trening. Ovo je sjajan način za eliminisanje viška energije u kombinaciji sa tremom, kao i za zagrevanje mišića, što će pomoći vašem telu da se opusti. Pomoći će i kratkotrajno trčanje, 20-minutni DVD trening, pa čak i nekoliko džek skokova. Samo ne zaboravite da unesete dovoljno tečnosti.

• Pogledajte smešan video klip. Pronađite scene iz filma „Mamurluk u Las Vegasu“ na YouTubeu, ili bilo šta što vas zasmejava. Tako ćete podstaći lučenje hormona za opuštanje.

Na stolu za intervencije

• Uštinite se snažno. Stručnjaci nisu sigurni zašto je ovo delotvorno, ali štipanje ili pritiskanje jednog dela tela može da blokira receptore za bol na drugom delu. Odaberite na primer mesto na šaci, između korena palca i kažiprsta, i stisnite neposredno pre nego što doktor uradi nešto što znate da će biti bolno.

• Usredsredite se na svoje čelo. Umesto da se mučite da opustite celo telo, samo se potrudite da vam čelo ne bude pod tenzijom i da vam obrve nisu namrštene. Začudo, ovo je okidač koji pokreće talas automatske relaksacije sve do vaših stopala. To je stari ginekološki trik koji se koristi za ublažavanje porođajnih bolova.

• Zamislite štence. Ili mačiće, Rajana Goslinga, plažu na Karibima, sladak osmeh svog dečka, sebe u seksi bikiniju sledećeg leta - ili šta god vas čini srećnim i smirenim. Vizuelizacija slika je aktivnost uma koja će usporiti puls i podstaći pumpanje hormona sreće endorfina kroz vaš krvotok.

• Pred ginekološku intervenciju uradite „pola“ Kegelove vežbe. Znate da one podrazumevaju stezanje i opuštanje vaginalnih mišića. U ovom slučaju uradite samo opuštanje, sprečavajući stezanje mišića što je moguće duže. Vaša vagina će biti otvorenija pa će lekar moći da obavi svoj deo posla.