Savremeni čovek ima sve više ciljeva i želja, a sve manje vremena i energije da ih ostvari. Usled toga, već od detinjstva patimo od napetosti, stresa, nezadovoljstva, a takođe i nesposobnosti da ostvarimo svoje želje i ciljeve. To je zato što ne koristimo svoj puni potencijal, već samo jedan stoti deo svoje ukupne kreativnosti i inteligencije. Tehnikom transcendentalne meditacije (TM) počinjemo da koristimo sve veći deo mozga, sve više svojih prirodnih talenata i sposobnosti i tako postajemo uspešniji u spoljašnjem uzburkanom svetu, a istovremeno razvijamo unutrašnju sreću i spokojstvo.

Šta je to tehnika transcendentalne meditacije (TM)?

To je jednostavan, prirodan, nenaporan postupak koji se upražnjava dva puta dnevno, udobno sedeći sa zatvorenim očima, po 20 minuta ujutro i uveče. To nije religija, filozofija ili način života. To je najrasprostranjeniji, najistraživaniji i najdelotvorniji način samorazvoja.

Šta se dešava tokom meditacije?

Tehnika transcendentalne meditacije dopušta vašem duhu da se smiri u sebi prekoračivši područje mišljenja i iskusi izvor misli - čistu svesnost, poznatu i kao transcendentalna svest ili ujedinjeno polje. Ovo je najtiši i najsmireniji nivo svesti - vaše najdublje Sopstvo. U ovom stanju odmorne budnosti vaš mozak radi daleko sređenije, a vaše telo dobija dubok odmor.

Kako se tehnika TM razlikuje od drugih tehnika meditacije?

Postoje bezbrojni vidovi meditacije, s bezbrojnim ciljevima. Druge tehnike najčešće zahtevaju koncentraciju (kontrolu duha) ili pak uključuju kontemplaciju - razmišljanje o nečemu. I koncentracija i kontemplacija održavaju svesni duh na površini okeana mišljenja i ne dopuštaju mu da zaroni u dubinu. Transcendentalna meditacija je vertikalni put duha do najvećih dubina okeana mišljenja - do samog izvora misli i to je najvažnija razlika u samom postupku meditacije. Praktično gledano, TM daje poboljšanja u svim oblastima života i prvi rezultati dolaze već nakon nekoliko dana vežbe, što ne pruža ni jedna druga vrsta meditacije.

4 jaka razloga da koristite TM

1. Poboljšava rad mozga

Naučno je dokazano da redovna primena TM razvija i „budi“ moždane centre odgovorne za kreativnost, inteligenciju, učenje, moralno ponašanje. Merenja su pokazala da tokom upražnjavanja TM dolazi do povećanja koherencije (usklađenosti) moždanih talasa između leve i desne polulopte, kao i da dotle neaktivni centri počinju da pokazuju aktivnost. Usled toga, u svakodnevnom životu - posle meditacije, ove osobe pokazuju bolju verbalnu kreativnost, jasnije mišljenje, bolju sposobnost koncentracije i zapažanja, bolji uspeh u obrazovanju, manje neurotičnosti, brže reakcije (reflekse).

2. Bolje zdravlje

U sprovedenoj studiji eksperimentalna grupa koja je duže vremena vežbala TM imala je duplo manji broj poseta lekaru u svim kategorijama bolesti, a naročito su dobri pokazatelji bili kod bolesti srca i krvnih sudova (87% manje), bolesti nervnog sistema (87% manje), bolesti nosa, grla i pluća (73% manje) i raka (55% manje). Ova istraživanja objavljena su u magazinima „Psychosomatic Medicine” (1987) и „American Journal of Health Promotion“ (1996).

3. Manja upotreba droga i alkohola

Statističkom metaanalizom 198 nezavisnih načina lečenja, nađeno je da TM ostvaruje statistički značajno veće smanjenje zloupotrebe duvana, alkohola i narkotika, nego uobičajeni  postupci lečenja i prevencije. I dok se efekti konvencionalnih programa izgube za tri meseca, efekti TM programa rastu s protokom vremena i dovode do potpunog uzdržavanja od upotrebe duvana, alkohola i narkotika u 51-89 odsto slučajeva u roku 18-22 meseca.

4. Veća produktivnost, veći profit

Velike kompanije širom sveta, koje su uvele obaveznu transcendentalnu meditaciju na početku i na kraju radnog vremena, izveštavaju o povećanoj produktivnosti zaposlenih, kao i o rastu prodaje, profita, smanjenju troškova radne snage i manjem broju izgubljenih radnih sati.

U velikoj petomesečnoj studiji koju je uradio Nacionalni institut za industrijsko zdravlje japanskog Ministarstva zdravlja, 447 radnika iz proizvodnje „Sumitomo Heavy Industries“ (od ukupno 50.000 zaposlenih) naučilo je TM i posle toga poređeno sa 321 radnikom koji nisu naučili meditaciju. TM grupa pokazala je znatno smanjenje fizičkih tegoba, impulsivnosti, emotivne nestabilnosti, neuroze, anksioznosti i nesanice. Primećeni su bolji međuljudski odnosi, kako među kolegama, tako i na relaciji radnik - poslovođa.

10 činjenica koje treba znati o transcendentalnoj meditaciji

1. Jednostavna
TM tehnika je jednostavan, nenaporni mentalni postupak koji se upražnjava dva puta na dan po 15-20 minuta, zatvorenih očiju u sedećem položaju.

2. Lako se uči
Tehniku TM svako može lako da nauči i da koristi sa uživanjem.

3. Trenutni rezultati
Odmah na početku polaznik oseća dobrobiti tehnike. Kao posledica redovne primene dobrobiti se uvećavaju.

4. Nije potrebna vera
Nije potrebno verovati da TM tehnika deluje niti da pruža dobrobiti. Možete biti potpuno nepoverljivi, a tehnika će davati pun rezultat sve dok je koristite.

5. Razvija ceo mozak
TM tehnika razvija celokupan mozak, povećava stvaralačke sposobnosti i inteligenciju i poboljšava sposobnost rešavanja problema i donošenja ispravnih odluka.

6. Nije način života
Transcendentalna meditacija nije ni religija ni filozofija i ne zahteva bilo kakve promene životnog stila.

7. Smanjuje stres i visok pritisak
Istraživanja vršena u američkim medicinskim školama pokazala su da je TM tehnika najdelotvornija vežba za smanjivanje stresa i poremećaja izazvanih stresom, uključujući visok holesterol i visok krvni pritisak, infarkt i aterosklerozu.

8. Jedinstvena
Nijedna druga metoda samorazvoja ne daje tako celovite rezultate niti je zasnovana na istim principima i mehanizmima.

9. Sistematsko podučavanje
Tehniku TM prenose kvalifikovani učitelji na sistematizovanom kursu na kom se dobijaju sva potrebna znanja i umeća za ispravnu primenu.

10. Neprofitna organizacija
Nosilac svih aktivnosti TM programa je udruženje građana čiji je cilj razvoj punog potencijala svakog čoveka i donošenje neograničenog napretka svim oblastima društva.

Izvor: www.stm.rs