Pri odabiru čokolade opredelite se za onu sa 70% kakao mase, bez dodatka drugih biljnih masti, za aromu pomorandžine kore, a ne armou karamele i nugata. Ovakav odabir ukusa omogućiće vam užitak, ali i zdrave sastoje iz čokolade. Evo 11 razloga zašto možete bez griže savesti da uživate u ovoj ukusnoj poslastici koja je, dokazali naučnici, vrlo zdrava za vas!

1. Čokolada pomaže da se opustite

Jedna švajcerska studija utvrdila je da ko jede 40g tamne čokolade dnevno znatno smanjuje nivo hormona stresa kortizola.

2. Čokolada poboljšava koncentraciju

Veoma tamna čokolada izaziva povećanje protoka krvi do određenih delova mozga i povećava budnost.

3. Čokolada pomaže u borbi protiv raka

Visok nivo antioksidansa polifenola koji se nalazi u tamnoj čokoladi smanjuje štetu koju prave slobodni radikali u organizmu. Biohemičari sa London's King's College utvrdili su da 17 čaša soka od pomorandže ima isto dejstvo na slobodne radikale kao 50g tamne čokolade.

4. Čokoladadeluje kao lek protiv kašlja

Crna čokolada bogata je teobrominom koji potiskuje aktivnost kašlja.

5. Čokolada pomaže sprečavanju bolesti srca

Devetogodišnja švajcerska studija koja je u ispitivanje uključila 31.000 žena koje su jele jednu do dve porcije tamne čokolade nedeljno, smanjile su rizik od kardovaskularnih oboljenja. Zbog antiinflamatornih svojstva, kao i činjenici da sadrži visok nivo flavonoida i služi kao snažan antioksidans tamna čokolada smanjuje rizik srčanih oboljenja.

6. Tamna čokolada će vas spasiti od grickalica

Da, stvarno! Visok sadržaj vlakana u tamnoj čokoladi učiniče da manje žudite za masnom i kaloričnom hranom.

7. Čokolada vas štiti od sunca

Istraživanja sprovedena u Londonu uključilo je ljude koji su jeli čokoladu sa visokim nivoom flavonoida tri meseca. Na suncu je nihova koža dvostruko duže bila otpornija na crvenilo kože. Čokolada ipak nije zamena za kreme za sunčanje, ali pomaže da koža sporije pocrveni.

8. Konzumacija čokolade pomaže u kontroli dijabetesa

Azot-oksid, koji pomaže da se kontroliše osetljivost na insulin, unapređen je flavonoidima u čokoladi, što znači da redovna konzumacija tamne čokolade može smanjiti pojavu insulinske rezistencije na pola.

9. Čokolada podiže nivo raspoloženja

Čokolada povećava nivo seratonina, hormona sreće u krvi, pa će vas pauza uz kocku čokolade učiniti srećnijima.

10. Čokolada poboljšava protok krvi

Razređivačka svojstva krvi tamne čokolade su pokazala da pomažu cirkulaciji, poboljšavaju protok krvi, izgled kože i utiču na smanjenje celulita.

11. Čokolada popravlja vaš vid

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Riding sugeriše da tamna čokolada poboljšava protok krvi na mrežnjači, što doprinosi janijem vidu.