Studija obavljena na Univerzitetu Wagner u Njujorku otkrila je da nije samo broj sati provedenih u krevetu taj koji utiče na gojaznost, već je i kvalitet samog sna uzročnik.

Istraživači su obavili dva eksperimenta, gde su u prvom pratili, zatim analizirali navike vezane za spavanje i ishranu kod 184 žene. Ispostavilo se da postoji veoma jaka veza između lošeg kvaliteta sna i ishrane na nervnoj bazi. Tačnije, žene koje loše spavaju sklonije su emocionalnom prežderavanju, od onih čiji je kvalitet sna dobar.

U sledećem eksperimentu, istraživači su pratili navike u spavanju kod 66 različitih studentkinja, a zatim im dali zadatak da se hrane grickalicama (kolači, sir, čokolada, krekeri...). One devojke koje su noću spavale manje od sedam sati i same izjasnile da često jedu na nervnoj bazi, konzumirale su veću količinu ovih grickalica, od onih koje nemaju ove probleme.

Prost zaključak je da je glavni uzročnik stres. Loš kvalitet, kao i sam nedostatak sna izazivaju stres, a to predstavlja još goru činjenicu za one koji su skolini ishrani na nervnoj bazi.

- Ljudi moraju da shvate koliko je spavanje bitan faktor u celokupnom psihofizičkom zdravlju – rekla je autorka studije Lorens Nolan.
I ne zaboravite, loš kvalitet sna utiče na gojaznost kod svih, ne samo onih koji su skloni pribegavanju hrani radi emotivnog zadovoljstva, zato se potrudite da poboljšate životne navike i izbegnete probleme ove vrste.