Ginekolog dr Peni Adams odgovara na četiri česta pitanja koja će vam pomoći da dekodirate svoje simptome.

Ponekad me svrbi dole i moram da se počešem. Da li je to normalno?

Vaginalni svrab nije normalan. Uzrok tome može biti pojačan sekret, infekcija ili dermatitis. Takođe, možda su vaše gaćice od sintetičkog materijala koji vam smeta. Dr Adams preporučuje nošenje pamučnog veša i obavezan odlazak kod ginekologa, ako svrab ne prestane za dan-dva.

Od kako sam počela da imam seks sa novim dečkom, moje vaginalne usne nekako crvene i otečene. Da li sam možda alergična na njegovu spermu?

Infekcije poput kandide i herpesa mogu da izazovu takvu reakciju, takođe. Ukoliko vaš ginekolog isključi bilo kakvu vrstu infekcije, onda je moguće da se radi o alergijskoj reakciji. Ipak, ne mora da znači da vam smeta njegova sperma, jer je to vrlo retka pojava. Možda vam ne prija vrsta kondoma koji koristite ili lubrikant. Osim toga, vulva može da otekne i zbog previše intenzivnog ili previše grubog seksa, kaže dr Adams.

Posle orgazma moj klitoris je superosetljiv i boli čak i na najblaži dodir. Zašto je tako?

Klitoris je deo tela sa najviše nervnih završetaka i zato je tako osetljiv. Posle orgazma on će malo nateći (zbog dotoka krvi), što će ga učiniti ekstremno osetljivim – zato direktna stimulacija postaje bolna. Čim se količina nakupljene krvi smanji, nestaće i bol.

Zašto neke žene hirurški vraćaju himen? Ima li to neke veze sa uživanjem u seksu?

Ako se himen probije, bilo putem seksualnog odnosa, vežbanja ili korišćenja tampona, delovi membrane mogu ponovo da se ušiju. U nekim kulturama od žena se očekuje da budu nevine pre stupanja u brak, pa mogućnost vraćanja himena pre svega znači psihiloško olakšanje za njih. Ni sa medicinske strane, niti sa strane uživanja u seksu, ovaj postupak nije opravdan.