Ginekološkinja Rebeka Brajtman odgovara na česta pitanja koja muče devojke, ali ih je možda stid da pitaju svog ginekologa!

Da li moj ginekolog može da primeti kada sam poslednji put imala odnose?

Jedino ako je to bilo vrlo skoro. U tom slučaju vaš ginekolog može da primeti tragove semene tečnosti.

Moj ginekolog je stavio prst u moj analni otvor. Šta se tu događa?

To je deo rutinskog pregleda. Ginekolog može da stavi jedan prst u vašu vaginu, a drugi u vaš anus i potom da ispipa ta područja i proveri da nema nekih sumnjivih ispupčenja na jajnicima ili rektumu.

Da li će moja vagina drugačije izgledati dok sam u drugom stanju ili posle porođaja?

Da. Za vreme trudnoće, vaš cerviks može da nabrekne zbog povećanog dotoka krvi. Posle porođaja (osim ako nije bio u pitanju carski rez), zidovi vaše vagine postaju labaviji. Plus, otvor cerviksa se može uvećati i izgledati poput otvorenih ribljih usta, a ne kao uobičajeno mala, okrugla rupa.

Da li moje vagina ima neprijatni miris?

Normalno je da vagina uopšte nema miris, međutim ako ste pri kraju ciklusa, može biti prisutan pomalo neprijatan miris krvi. Ono što jedete takođe može uticati na miris vagine, na primer špargla ili začinjena hrana mogu da izazovu poseban miris. Ako vagina ima jak, riblji miris, to može da ukazuje na bakterijsku infekciju (posebno na bakterijsku  vaginozu) ili na strano telo (kao na primer parče toalet papira)

Koliko često ginekolozi uopšte nalaze stvari koje su se zagubile „tamo dole“?

To se zapravo vrlo često dešava. U stvari, vaš ginekolog verovatno ima sterilizovan instrument u ordinaciji koji je posebno dizajniran za vađenje takvih stvari (to mogu biti zalutali tamponi, kondomi, čak se dešavalo da to bude beli luk koji je jedna žena koristila da bi zalečila infekciju ili jagoda koja je tu zalutala tokom seksi igrica).

Obično govore da ih baš briga, ali iskreno, da li ginekolozima zaista smeta ako se ne obrijem ili izdepliram pre pregleda?

To im ni najmanje nije bitno.

Da li moja vagina menja izgled tokom mog ciklusa?

Jedina promena je primetna u izgledu vašeg sekreta. Oko ovulacije je redak i obilniji, a posle ovulacije je beo, neproziran i gust.

Imam jako dugačke usmine. Kako izgledaju prosečne usmine?

Verovatno zahvaljujući brazilskoj depilaciji i popularnosti porno filmova, generalno sve više i više žena obraća pažnju na izgled svoje V-zone, a posebno usmina. Međutim, postoji toliko varijacija, da ne možemo reći kakve su standardne. Baš kao i penisi, usmine mogu biti različitih oblika i veličina. Mogu biti asimetrične, mogu biti tanke ili debele, unutrašnje mogu biti duže od spoljašnjih, itd. Vaše su skroz normalne kakve god da su, verujte nam.

Da li smem da imam odnose noć pre PAPA testa ili će to poremetiti rezultate testa?

U redu je da imate odnose. Šta može dovesti do nepreciznih rezultata? Ispiranje vagine (što je uglavnom nepotrebno) i lečenje infekcije na svoju ruku. Ako uzimate neki lek, proverite sa svojim ginekologom pre PAPA testa da vidite da li bi trebalo da sačekate sa testiranjem.

Da li može moj ginekolog da vidi da koristim seks igračke?

Obično ne, iako preterana upotreba seksi igračaka bez odgovarajuće lubrikacije može dovesti do iritacija zbog trenja. Drugi česti razlozi iritacija koje ginekolog može da primeti su vožnja bicikle, nošenje mini uložaka ili brazilska depilacija (dlake tamo dole su od pomoći protiv iritacija).