Ako ste prvi put u Los Anđelesu, spremite se za fenomenalno putovanje dok obilazite tematske parkove, plaže i Holivudski bulevar.

Ako ste već bili ranije, Grad anđela vas neće razočarati. Zavirite duboko i pronaći ćete skrivene priče, zapanjujuću arhitekturu i savršeno jednodnevno američko putovanje automobilom. U nastavku sledi nekoliko sjajnih iskustava koje možete doživeti u čuvenom LA-u:

Let sa anđelima

Zaboravite rolerkostere u tematskim parkovima i krenite u mirnu vožnju Angels Flight-om, uspinjačom starom 118 godina za koju se tvrdi da je najkraće železničko putovanje na svetu. Ema Stoun i Rajan Gosling se voze uspinjačom u filmu “La La Land”, a unutrašnjost od ispoliranog drveta dva vagona redovno se pojavljuje u filmovima i serijama. Tekuće održavanje nekad može dovesti do kraćeg zatvaranja, ali po pravilu, Angels Flight radi svakodnevno do 22h. Cena je 1$ po vožnji ili “letu” koji traje 30 sekundi. Ako ste gladni, donja stanica je nekoliko blokova udaljena od gastronomske i istorijske znamenitosti, Velike gradske tržnice (Grand Central Market), stogodišnjeg kulinarskog raja, gde možete naći sve, od točenog piva do posebnih vrsta sireva.

Književna tura

Napravite pauzu od sveta filmova i uputite se ka najvećoj prodavnici polovnih knjiga u Kaliforniji. Last Bookstore LA, koja se nalazi u ulici Saut Spring ima preko 250.000 naslova, što polovnih, što novih knjiga, ali i mnošto starih ploča, u muzičkom odeljenju. Zbog visokih najamnina knjižara se već dva puta selila (novi slogan sve govori: „Šta čekate? Nećemo biti zauvek ovde“) i postoji strah da će konkurencija iz Amazona uskoro primorati vlasnike da knjižaru zaista zatvore zauvek. Srećom, podršku je lako pružiti. Kupite neku knjigu, a mnoge od njih koštaju samo jedan dolar.

Zabava na groblju

Groblja su velika atrakcija u LA-u, a najpoznatije je Hollywood Forever Cemetery, pored bulevara Santa Monika, gde su sahranjene filmske legende od Džudi Garland i Rudolfa Valentina do Tonija Skota. Zanimljivo je da se na groblju održava i mnoštvo muzičkih događaja (Hozier je nastupio u junu), kao i redovne „grobljanske projekcije“ gde se filmovi projektuju na bočnoj strani mauzoleja Rudolfa Valentina. Ukoliko želite da posetite grobove Merilin Monro, Džeka Lemona, Dina Martina ili Frenka Zape, uputite se do groblja Pierce Brothers Memorial Park u Vestvudu. U pitanju je groblje gde se i dalje svakodnevno obavljaju sahrane, tako da posetioci treba da pokažu dužno poštovanje.

Šetnja

Plaža Venecija i njena poznata teretana na otvorenom je mesto gde, svakako, možete prošetati i videti etničke raznolikosti Los Anđelesa kao i mnoštvo izvajanih tela. Ali, kratka vožnja u unutrašnjost do kanjona je mesto gde lokalci (uključujući i poznata lica) odlaze u šetnju, trče ili šetaju svoje pse. Najbolje mesto je kanjon Ranjon (Runyon Canyon), svega nekoliko ulica udaljen od Holivudskog Bulevara. Sa površinom od preko 50 hektara, uključujući 35 hektara površine namenjene isključivo psima, ovo je mesto gde postoji velika šansa da ćete ugledati nekog slavnog. Postoje tri glavne staze za pešačenje, od lagane rute koja se zove kao i sam kanjon do izuzetno naporne Staze Heroja (Hero Trail). Sa ovog mesta imate predivan pogled na holivudski znak, Sanset Strip i Pacifik.

Ostatak teksta pročitajte na sledećoj strani...