Hotel Hollywood

Zakoračite u originalni „dom holivudskog glamura“ (i mesta gde su se održavale prve ceremonije dodele Oskara) u hotelu Millennium Biltmore u centru Los Anđelesa. Gotovo 100 godina ovaj hotel je bio domaćin svima, od princa Čarlsa i Bitlsa do Hauarda Hjuza i Džona Kenedija. Hotel se pojavljuje u serijama Zapadno krilo, Momci sa Medisona, kao i u filmovima Kineska četvrt, Isterivači duhova i mnogim drugim, a prošle godine Tejlor Svift je plesala na recepciji u jednom spotu (Delicate). Zanimljivo je da i danas gosti navode da viđaju duhove na 2., 9., 10. i 11. spratu, kao i u nekoliko liftova.

Fotografisanje

Ljubitelji arhitekture vole LA kako zbog njegovih kuća iz 1950-ih godina, tako i zbog modernih ikona poput Geti muzeja ili Diznijeve koncertne dvorane. Međutim, dve manje zgrade su favoriti Instagrama. Prva je unutrašnjost Bredberi zgrade (Bradbury Building), blistava, nedavno obnovljena, koja podseća na saće sa otvorenim okvirima za liftove, ogradama od kovanog gvožđa i stubištima koja se međusobno povezuju. Unutrašnjost se mogla videti u filmu Blejd Raner ali i u spotu Džastina Timberlejka (Say something). Druga je „Zgrada dvogled“ koju je Frank Geri stvorio u blizini plaže Venecija gde automobili i ljudi ulaze u zgradu ispod ogromne skulpture dvogleda. Trenutno je Google iznajmljuje, a meštani su je mnogo puta birali za jednu od omiljenih gradskih zgrada.

Uživanje u vinu

Većina kalifornijskih vina potiče iz Napa doline, severno od San Franciska. Ali, grožđe se uzgaja i na periferiji LA-a, u sunčanom Malibuu. Uputite se ka imanju Rozental, odmah pored autoputa duž pacifičke obale (Pacific Coast Highway), kako biste uživali u degustaciji vina, a možda i videli neku poznatu ličnost (ipak je ovo izuzetno bogat Malibu). Cene degustacija kreću od oko 17 eur. Nakon toga, pređite na „plažu milijardera“ (pravo ime je Carbon Beach) koja izgleda kao privatna, ali nije. Diskretan ulaz se nalazi u blizini Malibu akvarijuma i sa peska ćete videti nestvarno lepe privatne kuće.

Svemirska trka

Iskoristite blistavo novi, jeftin i klimatizovan LA metro i pođite do Expo parka Univerziteta Južne Kalifornije (University of Southern California) gde možete videti šatl Endevor (Endeavour), jedini netaknuti svemirski šatl na svetu. Endevor je obavio 25 misija i orbitirao je oko Zemlje skoro 5.000 puta. Ulaznica košta oko 5,5 eur, a uključuje IMAX film i pristup ostatku ogromnog muzeja. Koliko god bili stari, šetnja obližnjim kampusom USC-a učiniće da se osećate poput pravog američkog tinejdžera i podsetiće vas na svaki film koji ste ikada gledali o američkim koledžima.

Zanimljivo putovanje automobilom (road trip)

Malholand Drajv (Mulholland Drive) je jedan je od najznačajnijih puteva LA-a i dovoljan je za savršeno jednodnevno putovanje automobilom. Ruta je zapravo podeljena na dva dela. Ako krenete sa istoka prema zapadu (najbolji način), krećete sa nekih 30-ak kilometara samog Malholand Drajva pre nego što prođete 80 kilometara auto-puta Malholand (Mulholland Highway). Uz put ćete naći mnoštvo mesta za parkiranje sa strane i zaustavljanje radi fotografisanja, uključujući i savršen pogled na holivudski znak. Vožnju nastavite zapadno prema Malibuu. Put će vijugati, a pejzaži će se brzo smenjivati dok prolazite pored litica, kanjona i skupih kuća filmskih zvezda. Put izlazi na Pacifik što je ujedno i kraj vašeg putovanja.

Izvor: Travelmagazine.rs