6. Obiđite Kapitolske muzeje

Od Vatikanskih muzeja i Borgezo galerije do Narodnog muzeja u Rimu, postoje brojna mesta koja vredi posetiti - ali, mi ćemo se usredsrediti na Kapitolske muzeje. Smešteni na trgu Piazza del Campidoglio, muzeji su napravljeni od dve zgrade okrenute jedna drugoj sa trgom u sredini. U njima je izložena neverovatna zbirka antičkih rimskih bronzanih i mermernih statua, srednjovekovne i renesansne umetnosti, kao i brojne restaurirane freske - ali najbolje od svega je što ima jedan od najlepših pogleda na Rimski forum. I zato što morate da doplatite za to, nikada nije gužva. Uhvatite "golden hour" kad je u muzeju manja gužva a sunce pogađa Rimski forum neverovatnim sjajem. Potrudite se da sledite znakove za Tabularium. To je podzemni tunel koji povezuje zgrade gde se nalazi taj prelep pogled. Zatim se uputite ka kafiću, naručite prosecco i odmorite u prelepom parku preko puta. 

 

7. Posetite vilu

Ako imate dan viška ili vam je potreban odmor od razgledanja drevnih ruševina i muzeja izvan Rima do Tivolija, što je samo 30 minuta vožnje ako uspete da uhvatite brzi voz. Mali grad Lacio je izvan granica šarmantnog! Pun istorije, zapanjujućih vrtova i predivnih prirodnih pogleda - kao u snu! Tivoli je takođe dom prelepe vile D’Este iz 16. veka koja je poznata po svom italijanskom renesansnom vrtu na obroncima brda, a posebno po bogatstvu fontana. Danas je to italijanski državni muzej i nalazi se pod zaštitom UNESCO-a. Dajte sebi vremena, opustite se i uživajte i ne zaboravite da napravite fotografije na ovom predivnom mestu. Napravite pauzu za ručak u restoranu Sibilla, koji datira još iz davne 1720. godine. Restoran je smešten na litici pored ulaza u rezervat Vile Gregorio. Sedite ispod pergole koja oduzima dah i uživajte u pogledu i ukusnoj hrani.

 

8. Gelato, gelato, gelato

Da se ne lažemo, svako od nas voli da završi obrok sa nečim slatkim. To u Rimu neće biti problem, jer se svuda prodaje njihov poznati italijanski sladoled. Ako želite nešto zaista posebno posetite Giolitti. To je super starinsko mesto, sa starim stolovima i konobarima u belim smokinzima, kao i šankom, ali prava čar je sesti napolju i vratiti se u prošlo vreme.

 

 

9. Zaboravite na dijetu!

Ovo može zvučati kao smešan, a možda i pravi i važan savet. Hrana igra važnu ulogu u otkrivanju najboljeg u Rimu, pa kad ste tamo - prihvatite ga. Probajte lokalne specijalitete kao što su spaghetti carbonara, cacio e pepe, involtini, and saltimbocca alla romana. Izađite iz zone komfora. I da, uvek kada večerate u vino naručite i njihovo domaće vino. Ne samo što je ukus jednako dobar, već je i jeftinije i obično se poručuje litarski i u slatkim bokalima. Santa Lucia Najbolje vreme za posetu je kad je toplije vreme kako biste mogli da uživate u njihovoj predivnoj terasi. Turistički je jako popularno s obzirom na to da se tu snimao film "Jedi, moli, voli" a i ko ne voli malo filmske akcije? Prosecco, pršuta i mocarela su neke "mainstream" stvari kod njih, ali ne lišite se da probate i fenomenalne makarone sa maslacem, mentom i parmezanom.

10. Živite kao lokalci

Zaboravite hotele i odsednite u stanu. Bolje ćete osetiti njihovu kulturu i način življenja ako ste u stanu, možete uvek otići u lokalnu prodavnicu ili sami spremiti jutarnju kafu da se razbudite. Trudite se kad god možete govorite italijanski i počnite od onog osnovnog poput ciao ili grazie mille jer Italijani zaista cene kada se trudite da govorite njihov jezik.

Priredila: Sofija Stanković