Rim. Večni grad. Ovo zapravo i ima smisla imajući u vidu da bi vam trebala čitava večnost da obiđete sve znamenitosti koje ovaj predivan glavni grad Italije ima u ponudi - ali, budimo iskreni, niko nema toliko vremena, čak ni sami Rimljani.

Nudimo vam 10 stvari koje jednostavno morate probati i videti dok ste u Rimu, jer znate kako kažu: When in Rome, do as the Romans do!

1. Posmatrati zalazak sunca

Ustanite ranije, šetajte uspavanim ulicama Rima i posmatrajte kako se grad budi ili sačekajte ponoć i posmatrajte kako grad polako postaje sve tiši. U zavisnosti od toga koji ste tip osobe, prilagodite sebi doba dana koji vam odgovara kako biste se upoznali sa Večnim gradom. Trevi fontana, Koloseum, Španske stepenice, Panteon ili bilo koji drugi trg su mesta koja treba posetiti pre nego što ih preplavi gomila turista sa kamerama i selfi štapovima. A jutro ili ponoć vam nude prednost koju mnogi još uvek nisu otkrili.

2. Doručak u Roscioli Caffè Pasticceria

Ovo mesto je san, bukvalno! Skriven iza svoje skromne spoljašnjosti, mali kafić ponekad živahan i put Rimljana i turista. Kad je gužva (a često je) stisnite se uz mermerni bar kao pravi Italijan! Pre nego što bilo šta naručite, poslužiće vam ledeno hladu vodu. Naručite kapućino (pošto je ovo jedini deo dana kada ćete moći da popijete pravi kapućino) i cornetto salato. To je kroasan koji se protivi francuskoj verziji i napravljen je samo od jaja i putera, a punjen mocarelom i pršutom ili lososom i sirom sa korijanderom na vrhu. Ovo je savršen početak dana i posle toga bićete spremni za dalje upoznavanje ove prestonice. 

 

 

3. Šetajte!

Ovo možda zvuči smesno ali Rim se najbolje obilazi peške. Gde god se okrenete, vidite prelepe ulice i Italijane koji žive svoj "la dolce vita" ili su tu prelepe ruševine i spomenici iz doba Starog Rima. Šetajući možete posetiti neke od najpoznatijih crkava, muzeja i galerija gde se nalaze neka od najpoznatijih umetničkih dela. Na ovaj način možete istinski da osetite duh grada i njegove vibracije i ne brinite- Rimljani ne nose visoke potpetice tako da ih slobodno možete ostaviti kod kuće i nastaviti da uživate u dugim šetnjama jednog od najlepših evropskih gradova.

4. Gozba al forno

Učinite sebi uslugu i gde god vidite reč "al forno" uđite unutra. Al forno znači pečeno u rerni i ove pekare imaju najbolje i najbrže izbore peciva u ponudi. Teško je doći do obroka "s nogu" u Rimu, tako da je ovo odlična izbor ako ste u žurbi. 

Jedna od stvari koje ne smete propustiti je porchetta u Antico Forno Roscio.Jednaki i hrskavi delovi svinjetine nanose se na jače pečeno testo, a na vrh se polaže tanko rezan krompir i malo ruzmarina. Ovo je nešto preukusno i znamo da ćete nam kasnije zahvaljivati na ovome!

5. Iskusite umetnost aperitiva!

Ako inače večerate oko 19 časova, nećete imati sreće dok ste u Rimu. Zapravo, većina restorana se do tada neće ni otvoriti. Italijani obično večeraju oko 20:30 ili čak kasnije, zbog čega je aperitiv veoma važan! Uživajte u aperitivu i slanom čipsu u kombinaciji sa maslinama i pečenim orasima, kao pravi Rimljani. 

Ostatak teksta pročitajte na sledećoj strani...