„Zemlja fjordova i ponoćnog sunca“ je i najsevernija evropska država čiji stanovnici važe za najsrećnije ljude na svetu. Ovde se svake godine dodeljuje Nobelova nagrada za mir, a tokom dva letnja meseca sunce sija čak i u ponoć. Dovoljno razloga da vam ovim rečenicama izmamimo osmeh na lice i želju za putovanjem, ali polako ćemo vas naterati da se zaljubite u Kraljevinu Norvešku koja s razlogom zaslužuje epitet „mesto iz bajke“.

Opustite sva čula i spremite se na kratko putovanje kroz ovu čarobnu skandinavsku zemlju. Evo šta vas čeka u predivnoj Norveškoj

Aurora borealis

Priče o Norveškoj ne mogu da počnu bez prirodnog fenomena poznatog i kao severna svetlost. Zamislite sad da ste sa voljenom osobom i da posmatrate kako se noćno nebo preliva u najlepšim neonskim nijansama. Upravo to vas čeka ukoliko vas put nanese u severni deo ove magične zemlje. A najbolji period kada možete uživati u aurori borealis je od septembra do aprila (od 11 uveče do 2 ujutru).

Krstarenje fjordovima

Jednostavno ne možete da posetite ovu skandinavsku zemlju, a da ne priuštite sebi krstarenje morskim zalivima. Geirangerfjorden i Narojfjord nazivi su najvažnijih fjordova i neka od glavnih obeležja Norveške koja očaravaju svojom nestvarnom lepotom. 

Tradicionalna norveška kuhinja

Zahvaljujući dugim zimama, jela koja ćete probati ovde po mnogo čemu su posebna. Velika pažnja poklanja se kvalitetu namirnica, a svaki Norvežanin će vam se zakleti da je njegova jagnjetina najbolja na svetu. Iako će vam gostoprimljivi domaćini ponuditi meso losa, jelena, soba, predlažemo da nazdravite uz skandinavsku rakiju od krompira i probate nešto što će vam zasladiti nepca - Skolleboler (tradicionalna norveška krofna punjena vanilinim kremom i kokosom koja se bukvalno topi u ustima). 

Šarmantni Alesund...

Ovaj bajkoviti gradić zovu i „Norveška Venecija“, jedna je od najznačajnijih luka u državi, a veliki broj turista privlači zbog jedinstvene i šarene arhitekture. Posebna pogodnost ovog predivnog mesta je prijatna klima sa blagim zimama pa posetilaca ima tokom cele godine. 

Nastavak na sledećoj strani...