Ako ste poput mene, prva asocijacija na leto vam sigurno nije more, već đuskanje uz svitanje i fantastičan muzički repertoar. Da, čim kalendar pokaže da je SUMMER TIME, moj mozak prelazi u festivalski režim, a ove godine potpuno se oteo kontroli. Iako važim za konformistu, a insekte ne volim da vidim ni na slici, odlučila sam se da putovanje na Ozoru, jedan od najpoznatijih psihodeličnih festivala, upotpunim boravkom u kampu.

Kako sam već jednom imala priliku da odem na glampovanje (znate, to je onaj fensi vid kampovanja, gde vaš šator izgleda kao hotel sa pet zvezdica) mislila sam da ću ovaj vid zabave veoma lako preživeti. Ali, nisam. 

Već pri pakovanju garderobe shvatila sam da sve moje tek kupljene krpice neću moći da ponesem jer - pa zaboga ipak idem u prirodu! Blato, trava, insekti - sve su to sastavni delovi kampovanja, a moje nove stvarčice nisu zaslužile takav prvi izlazak iz ormara. U torbu pakujem nešto iznošenije boho haljinice, sportske patike, japanke i kupaće kostime, te prelazim na sledeću stavku na svojoj listi... Kupovinu lekova.

Bez obzira na to da li ste hipohondar (kao moja sestra i ja) ili ne preporučujem da nabavite dobre rezerve prve pomoći za bolove u stomaku i glavi, protiv alergija, kao i naravno nezaobilazno sredstvo za teranje komaraca. Za poslednje, ja sam nabavila čak tri različita proizvoda, zbog čega su ove napasti moje kamp mesto izbegavale u velikom luku! 

Ukoliko ste beauty fanatik, preporučujem da zaobiđete ovaj vid zabave, čak i u slučaju da znate da će vas dugogodišnji dečko zaprositi baš na ovakvom putovanju. Ozbiljna sam! Ne želite da kažete sudbonosno DA bez svojih omiljenih makeup kontura sa kosom na kojoj svaka dlaka vodi svoju politiku. Ah, pa da, nećete čak ni znati kako ste izgledali u ovom, za vas važnom trenutku, jer u prirodi nema ogledala. Osimone blatnjave bare u koju možete da bacite pogled za proveru stanja. 

Najveća panika počeće da vas hvata pri odlasku u supermarket kako biste obezbedili namirnice potrebne za narednu kampersku nedelju. Sva ona ukusna hrana koju ste navikli da imate u frižideru ostaće na rafovima prodavnica, a ono od čega ste bežali (konzervirana hrana) biće jedina prihvatljiva opcija. Nekvarljivo je izgleda jednako neukusno. 

Pa najzad ste se spakovali i šta sad? Let's hit the road! 


Prvi savet po dolasku u kamp je NE DOLAZITE U KAMP UKOLIKO NE MORATE. Pogotovu ne uveče. Umor od puta zablokiraće vaše moždane ćelije, kao i funkcije tela, pa će vam jedino biti važno da postavite šator na ravnu površinu i to što bre. O čemu bi drugo uopšte trebali da razmišljate, pitate se. Evo otkriću vam - šator postavite u blizini drveća koje će vam obezbediti hlad, neophodan ukoliko imate želju da svoj festivalski ugođaj upotpunite i kvalitetnom dremkom. U suprotnom, sunce će stvoriti nepodnošljivu atmosferu u šatoru, a vi ćete već nekoliko sati nakon svanuća biti primorani da napustite svoju privremenu kuću.

Naravno, jasno vam je da komfornost toaleta ne postoji. Drage dame, moraćete da se naviknete na improvizovane tuš kabine sa ledenom vodom i večna čekanja u redu za obavljanje nužde. 

A šta ako padne kiša? Pripremite se na vrlo verovatno prokišnjavanje šatora, najezdu insekata, kao i neizbežno blato u narednim danima. 

Ipak, svi ovi nedostaci postaju vam smešni već nakon prve noći provede u kampu. Dolazite do zaključka koliko zapravo posedujete u svom regularnom životu, kao i koliko nezahvalnosti i nepoštovanja pokazujete svom udobnom krevetu, omiljenoj hrani ili toploj vodi. Ove se stvari za nas jednostavno podrazumevaju, a da li bi trebalo? 

Zemlja, voda, vazduh i vatra osnovni su elementi života na ovoj planeti koju zovemo domom, ali svakim danom upravo ove esencije bivaju zanemarane od stane ljudi - nas koji smo jedina vrsta svesna svog postojanja. Zato, bilo da se odlučite za odlazak na kampovanje ili all inclusive hotel - obratite pažnju na svoje delanje. Ne trošite uzalud vodu. Hodajte bosi po zemlji kako biste doveli svoje telo u balans sa naelektrisanjem Zemljine kugle. Svoje smeće bacajte u kantu, ne na pod. Uradite ono što je u vašoj moći, jer VI ste važni. Jedna svesna osoba može promeniti svet. Ne dozvolite da izgubimo svoj jedini dom - ovu planetu. 

A kampovanje? Preživeće ga lako, ukoliko se prepustite. Sve poteškoće zapravo dolaze iz glave. :)

Piše: Violeta Vasiljević